Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Bula, kterou papež vyhlásil Svatý rok milosrdenství

Datum publikace4. 5. 2015, 13.18
TiskTisk

Přinášíme český překlad buly Misericordiae Vultus (Tvář milosrdenství), kterou papež František 11. dubna 2015 vyhlásil mimořádný Svatý rok milosrdenství.

(aktualizováno) Vatikán: 'Nechme se během tohoto roku milosrdenství Bohem překvapovat. Nikdy jej neunaví otevírat dokořán bránu svého srdce, aby nám opakoval, že nás má rád a že chce s námi sdílet svůj život. Církev (…) ví, že její první úkol, zejména v naší době plné velkých nadějí a silných protikladů, spočívá v uvádění všech do nesmírného tajemství Božího milosrdenství rozjímáním Kristovy tváře.' Tato slova píše papež František v bule Misericordiae Vultus (Tvář milosrdenství), kterou 11. dubna 2015 vyhlásil mimořádný Svatý rok milosrdenství. Text nyní přinášíme v českém překladu.

Podle římského biskupa není milosrdenství abstraktním pojmem, nýbrž tváří Boha, kterého je třeba objevovat, kontemplovat a jemu také sloužit. Milosrdenství je současně „klenbou, která nese život církve“.

Svatý rok bude zahájen 8. prosince 2015, tedy padesát let po ukončení 2. vatikánského koncilu.

'Církev cítí, že je třeba tuto událost uchovávat v živé paměti. Tehdy začala nová etapa jejích dějin. Otcové shromáždění na koncilu silně pocítili – jako opravdové vanutí Ducha – požadavek mluvit k lidem své doby o Bohu srozumitelnějším způsobem. Byly zbořeny hradby, které příliš dlouho uzavíraly církev do privilegované pevnosti, a nadešel čas zvěstovat evangelium nově,' vysvětluje datum zahájení svatého roku František. Zakončení je naplánované na 20. listopad 2016, kdy bude církev prožívat slavnost Ježíše Krista Krále.

Při zahájení se ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu otevře Svatá brána, která bývá zazděná a otevírá se pouze při mimořádných příležitostech. Podle papeže má být především „Bránou milosrdenství“: „V tomto případě půjde o Bránu milosrdenství, kde každý, kdo tudy vstoupí, bude moci zakusit lásku Boha, který potěšuje, odpouští a dodává naději.“

Novinkou svatého roku je skutečnost, že bude probíhat nejen v Římě, nýbrž i v diecézích na celém světě. Pět dní po zahájení roku budou ve všech katedrálách, nebo konkatedrálách a jiných kostelech zvláštního významu, otevřeny právě tyto „Brány milosrdenství“, které zůstanou otevřené po celý rok.

Římský biskup v bule také vysvětluje některé aspekty svatého roku, např. jeho motto „Milosrdní jako Otec“, dále smysl putování a především potřebu odpuštění. Věřící zvlášť vyzývá k přemýšlení o skutcích tělesného a duchovního milosrdenství. 'To bude způsob, jak probouzet naše svědomí často ukolébané tváří v tvář dramatu chudoby a jak hlouběji pronikat k jádru evangelia, kde Boží milosrdenství upřednostňuje chudé,' píše František.

V postní době pak papež rozešle do celého světa tzv. misionáře milosrdenství, kteří budou moci udělovat rozhřešení z hříchů, jež jsou vyhrazeny Apoštolskému stolci. „Budou znamením mateřské péče církve o lid Boží, aby vstoupili do hlubin bohatství tohoto tajemství, které je pro víru tak zásadní,' uvádí bula.

V 19. odstavci se papež František obrací s výzvou k obrácení k těm, kdo jsou členy zločinných uskupení, nebo se dopouštějí korupce. 'Toto je příhodná doba ke změně života! Toto je chvíle, která by se měla dotknout srdce. (…) Zůstat na cestě zla je pouze zdrojem klamu a smutku. Pravý život je zcela jiný. Bůh neúnavně podává ruku. Vždycky je ochoten naslouchat a já také, stejně jako moji bratři biskupové a kněží. Důležité je pouze přijmout výzvu k obrácení a podrobit se spravedlnosti, zatímco církev nabízí milosrdenství.'

V závěru buly se papež také věnuje židovství a islámu, s nimiž mají křesťané společné téma milosrdenství. „Kéž prožívání Svatého roku milosrdenství usnadní setkání s těmito náboženstvími a dalšími ušlechtilými náboženskými tradicemi, učiní nás otevřenými pro dialog, abychom se lépe poznávali a chápali, kéž odstraní každou formu uzavřenosti a pohrdání a vypudí každou formu násilí a diskriminace,“ píše papež František v bule Misericordiae Vultus.

(zdroj: Tiskové středisko Svatého stolce, foto: CNA / L´Osservatore Romano)

Soubory ke stažení

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou