Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež jmenoval kard. Vlka svým vyslancem na oslavách Jana Husa

Datum publikace5. 5. 2015, 16.17
TiskTisk

Papež František jmenoval 2. května 2015 kardinála Miloslava Vlka, emeritního pražského arcibiskupa, svým zvláštním legátem na připomínce 600. výročí smrti Jana Husa, která proběhne v Praze ve dnech 5. – 6. července 2015.

Praha: V předvečer Velkého jubilea roku 2000 označil Jan Pavel II. Jana Husa za českého reformátora a vyjádřil „hluboké politování nad krutou smrtí, k níž byl Jan Hus odsouzen a která se pak stala zdrojem konfliktů a rozdělení v myslích a srdcích českého lidu“. Tehdejší prezident Václav Havel, který byl v Římě přítomen, prohlásil na setkání s papežem, že Jan Pavel II. svými slovy „sňal z beder českého národa staletou křivdu.“ Papež tak učinil v promluvě k tzv. Husovské komisi, smíšené katolicko-protestantské komisi znalců dějin a teologie z České republiky, o jejíž vznik se zasloužil právě kardinál Miloslav Vlk.

Připomínkou reformních myšlenek a životního zápasu Mistra Jana Husa bude duchovně - kulturní projekt Husovské slavnosti 2015, které se budou konat v neděli 5. a v pondělí 6. července 2015 v centru Prahy. Nabídnou pestrou škálu duchovních a kulturních akcí od bohoslužeb přes koncerty, divadelní vystoupení až po přednášky a diskuze. Hlavní pódium bude umístěno v sousedství pomníku Mistra Jana Husa na Staroměstském náměstí. Na Ovocném trhu bude možné zažít atmosféru středověkého tržiště včetně aktivit pro děti. V okolních kostelích proběhne poutnický program a další literární, hudební a interaktivní programy.

Husovské slavnosti 2015 jsou určeny pro širokou veřejnost a to i pro anglicky a německy mluvící účastníky. Jsou vyvrcholením Roku Mistra Jana Husa, projektu, na kterém spolupracují Českobratrská církev evangelická a Církev československá husitská. Více na www.hus-fest.cz.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou