Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Program, logo a webové stránky Svatého roku milosrdenství

Datum publikace6. 5. 2015, 13.15
TiskTisk

Na tiskové konferenci ve Vatikánu byly v úterý 5. května 2015 představeny hlavní události Svatého roku milosrdenství, jeho logo i webové stránky. Svatý rok bude zahájen 8. prosince 2015 a potrvá do 20. listopadu 2016.

Vatikán: „Církev prožívá neuhasitelnou touhu nabízet milosrdenství, které je plodem vlastní zkušenosti nekonečného Otcova milosrdenství a jeho moci“. Těmito slovy papeže Františka popsal předseda Papežské rady pro novou evangelizaci Rino Fisichella smysl mimořádného Svatého roku milosrdenství, které bude zahájeno 8. prosince 2015. Během tiskové konference také představil logo svatého roku, první kalendář událostí, nové internetové stránky i duchovní podněty.

Logo znázorňuje Dobrého pastýře, který bere na ramena člověka

Autorem loga svatého roku je slovinský umělec Marko Ivan Rupnik SJ. Grafika navazuje na fresky Dobrého pastýře z prvních staletí křesťanství a znázorňuje Ježíše, který bere na ramena ztraceného člověka. „Kresba je vytvořená tak, aby ukazovala, že Dobrý pastýř se dotýká těla člověka v jeho hloubce a činí to s takovou láskou, která mění život,“ uvedl Fisichella. Kristovy oči jsou pak propojeny s očima člověka. „Kristus vidí Adamovýma očima a ten zase Kristovýma očima. Každý člověk objeví v Kristu své lidství a budoucnost, která na něj čeká,“ vysvětlil neobvyklý prvek Fisichella.

Pozadí loga tvořené modrými ovály různé barevné sytosti poukazují na pohyb, jímž Kristus vyvádí člověka z temnoty hříchu a smrti. Tmavě modrá barva může také připomínat neproniknutelnost Otcovy lásky.

Vedle kresby se nachází také motto svatého roku: „Milosrdní jako Otec“.

Papež učiní konkrétní gesta pro celou církev

Mons. Fisichella představil také hlavní události svatého roku. Poprvé v dějinách svatých roků (jubileí) bude otevřena tzv. Svatá brána nejen v Římě, ale i ve všech diecézích po celém světě. Tyto brány budou zvlášť odkazovat na Boží milosrdenství.

Kalendář jubilea obsahuje trojí druh aktivit: Oslavy pro různé skupiny věřících, dále konkrétní gesta papeže Františka vůči těm, kdo jsou na okraji, a program pro jednotlivé poutníky.

První událost se uskuteční ve dnech 19. – 21. ledna 2016 a bude věnovaná všem, kdo se věnují organizaci poutí. Podle Mons. Fisichelly je totiž důležité se seznámit s duchovním poselstvím svatého roku, aby se cesty neomezovaly na pouhý turismus.

Na 3. duben 2016 je plánovaná oslava pro ty, komu je blízká spiritualita milosrdenství (hnutí, sdružení věřících, řeholní instituty). První neděle v září (4. září 2016) bude zase věnována dobrovolníkům v charitativní činnosti. V neděli 9. října 2016 si věřící připomenou Marii, Matku milosrdenství. Mladí lidé, kteří přijali svátost biřmování, prožijí speciální oslavu 24. dubna 2016. Všem mladým je určen také Světový den mládeže, který se bude slavit v Krakově ve dnech 25. - 31. července 2016 a jehož tématem je věta: 'Blahoslavení milosrdní, neboť oni dojdou milosrdenství'.

29. květen 2016 bude věnovaný jáhnům, kteří jsou v církvi povoláni ke „službě lásky“. Den slavnosti Nejsvětějšího Srdce Ježíšova (3. října 2016), která se bude v celé církvi slavit již po sto šedesáté, bude zaměřen na kněze. Na 25. září 2016 jsou plánované oslavy pro katechety a katechetky, jejichž úkolem je také předávat víru. Neděle 12. června 2016 bude věnovaná nemocným a postiženým lidem, 6. listopadu 2016 pak vězňům. Podle Mons. Fisichelly se zjišťují možnosti slavit tento den s některými vězni přímo ve Svatopetrské bazilice ve Vatikánu.

Během svatého roku také papež František učiní některá konkrétní gesta, skrze něž zdůrazní pozornost církve vůči chudým, trpícím, lidem na okraji a všem těm, kdo potřebují pocítit něhu. Aniž by tato gesta blíže upřesnil, uvedl Mons. Fisichella, že se k nim připojí také biskupové a kněží ve svých diecézích, aby se tak „ke všem mohlo dostat konkrétní znamení milosrdenství a blízkosti církve“.

Pro poutníky, kteří dorazí do Říma po vlastní ose, budou ve Věčném městě připraveny některé kostely, kde naleznou přijetí, možnost k modlitbě i duchovní přípravu na projití Svatou branou.

Internetové stránky a sociální sítě

Ke Svatému roku milosrdenství byly spuštěny internetové stránky www.iubilaeummisericordiae.va, které jsou snadno dostupné i skrze zkrácenou adresu www.im.va. Na webu, který je dostupný v sedmi světových jazycích, mohou zájemci nalézt informace o všech událostech i inspiraci k prožití události.

Se stránkami budou spojené také různé sociální sítě (Facebook, Twitter, Instagram, Google PlusFlickr), zvažuje se také vytvoření specializované aplikace pro mobilní telefony.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou