Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Arcidiecézní charita Olomouc dostala pomoc až do Doněcku

Datum publikace11. 5. 2015, 12.50
TiskTisk

Pomoc na obou stranách barikády. Do takové humanitární činnosti se nově pustili pracovníci Arcidiecézní charity Olomouc na Ukrajině. Od května 2015 se podílejí na distribuci potravinových balíčků pro uprchlíky z východu země zasaženého boji. Jejich pomoc nyní sahá dokonce až za  pomyslnou hranici, tedy do Doněcku. Dostane se tak k lidem, které válka přímo ohrožuje na životech.

Olomouc/Doněck: Pomoc se skládá ze dvou částí. První je poskytnutí jídla a hygienických potřeb uprchlíkům, kteří hledají útočiště na území spadající pod ukrajinskou vládu. Olomoucká arcidiecézní charita spolufinancuje tyto balíčky ještě s Diecézní charitou ostravsko-opavskou, Doneckou charitou či Melitopolskou charitou.

'Jeden potravinový balíček stojí 1 000 korun a je určený pro jednu rodinu, která s ním vystačí na jeden měsíc. Obsahuje základní hygienické potřeby, jako jsou mýdlo, šampon či zubní pasta. Z jídla pak nesmí chybět maso, sůl, pohanka, rýže, čaj, čokoláda a další,' přibližuje charitní humanitární pracovník a řeckokatolický kněz Rostislav Strojvus.

Další pomoc míří až do Doněcku. Tam má Arcidiecézní charita Olomouc partnerskou farnost, které posílá peníze. Tamní partneři za ně pak kupují jídlo lidem, které bombardování připravilo o domov. Podle Strojvuse přichází do výdejny potravin stále víc lidí.

Zaslání peněz bylo jedinou možností, jak pomoci lidem na druhé straně barikády. Dostat potraviny do Doněcku ze západní strany země je totiž problém. Humanitární pracovníci by museli překročit hned dvojí hranici, na jedné by museli usilovat o povolení od Ukrajinců, na další ještě o povolení proruské strany.

Jak se daří víc jak milionu uprchlíků

'V současné době je na území patřícímu pod ukrajinskou vládu přes milion uprchlíků z východu. Jedná se často o celé rodiny nebo matky s dětmi, jejichž muži válčí. Jsou to lidé, jejichž domy srovnalo se zemí bombardování, nebo se nemůžou dostat k penězům, například k důchodům. Tyto peníze totiž Ukrajinci rozesílají z centrály v Kyjevě a do oblastí, které jsou nyní za'hranicí', se je obávají poslat. Nemuseli by se dostat k civilistům, ale k proruským vojákům, kteří by za ně mohli nakoupit zbraně a podobně,' vysvětluje Strojvus.

Ten se právě vrátil z Ukrajiny, kde procestoval 4,5 tisíce kilometrů. Kromě klasických zastavení vycestoval i do Dnipropetrovsku, Melitopu či Oděsy, kde charity nově pomáhají uprchlíkům. Právě na charity totiž úřady všechny uprchlíky směřují. Někteří jsou ubytováni, jiní akutně potřebují léky, které s sebou při útěku  nevzali. Mezi uprchlíky jsou i postižení lidé, kteří potřebují speciální péči. Charitní pracovníci rovněž pomáhají utečencům sehnat práci. 'Nejčastěji se lidé dostanou k sezónním pracím, takže muži jsou zaměstnáni ve stavebnictví, i s ženami také v zemědělství,' dodává Strojvus.

V Dnipropetrovsku potkal ženu a její tři děti, které zrovna dorazily z válečné zóny. 'Chtěla, abych požehnal jejím dětem , aby to vše přežily. Pak se ptala, jestli pomáhám uprchlíkům, tak jsem ji odkázal na místní organizaci. Měla s sebou jen jednu ruční tašku s doklady a nejcennějšími věcmi z domu. Všichni čtyři byli vystresovaní. Válka člověka vytrhne i s jeho kořeny,' vzpomíná kněz.

Strojvus jezdí pomáhat na Ukrajinu pravidelně už deset let. Tato poslední cesta jej zavedla těsně k oblasti, kde se bojuje. Situace na východě Ukrajiny se podle Strojvuse opět vyostřuje.

(zdroj: Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc; ilustrační foto)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou