Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Irácký arcibiskup obdrží šek na pomoc uprchlíkům

Datum publikace12. 5. 2015, 16.27
TiskTisk

Pražský arcibiskup a předseda ČBK kardinál Dominik Duka, OP předá arcibiskupovi syrské katolické církve Yohannu Petros Mouche z iráckého Mosulu šek na 3 miliony korun, které vybrali čeští věřící během zvláštní podzimní kostelní sbírky a věnovali Charitě ČR. K předání dojde dnes, během bohoslužby 12. května 2015, kterou bude kardinál Duka od 18.00 hodin ve svatovítské katedrále slavit při příležitosti 86. výročí jejího posvěcení.

Praha: Arcibiskup Mouche z iráckého Mosulu je na návštěvě Prahy v rámci své cesty po České republice, kde je na pozvání olomouckého arcibiskupa Jana Graubnera. Čtyřdenní program začal v pondělí prohlídkou olomouckých pamětihodností. V úterý arcibiskup Mouche pobývá v Praze, kde je na programu setkání s kardinálem Dominikem Dukou a od 18.00 hodin bude spolu s ním slavit mši svatou v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha.

Ve středu zavítá mimo jiné do církevních gymnázií na Velehradě a v Kroměříži. Od 18 hodin bude slavit bohoslužbu pro studenty a věřící v kroměřížském kostele sv. Jana Křtitele. Během čtvrtečního dopoledne se arcibiskup iráckého Mosulu seznámí s činností Arcidiecézní charity Olomouc.

Cesta arcibiskupa Mouche do České republiky se koná v souvislosti se Dnem modliteb za pronásledované křesťany, který připadá vždy na šestou neděli velikonoční, letos tedy na 10. května (více informací zde). Irácký arcibiskup tak v čase, kdy věřící naší vlasti intenzivně myslí na křesťany ohrožené pronásledováním, bude moci podat přímé svědectví o životě v oblastech ovládaných dnes tzv. Islámským státem.

Věřící v ČR však na křesťany žijící na Blízkém východě nezapomínají ani po zbytek roku. Na sbírkovém kontě Charity Česká republika pro pomoc obyvatelům Iráku, kteří utekli před islamisty, bylo k 31. březnu 2015 již více než pět milionů korun (více informací zde). Přispět na pomoc křesťanům v Iráku bude možné i v rámci setkání s biskupem Mouchem.

Yohanna Petros Mouche se narodil roku 1943 v iráckém městě Karakoš (dnes Bachdída), roku 1968 byl vysvěcen na kněze pro syrskou katolickou diecézi Mosul a roku 2011 se stal arcibiskupem Mosulu na severu Iráku. Po útoku v syrskokatolickém kostele Svaté rodiny v Kirkúku 2. srpna 2011 odsoudil slabost a nečinnost irácké vlády. V srpnu roku 2014 musel uprchnout před islámskými bojovníky a od té doby navštěvuje a povzbuzuje křesťanské uprchlíky v Kurdistánu.

Podrobnosti k využití podzimní kostelní sbírky na pomoc uprchlíkům přineseme zítra.

(Zdroj: Aleš Pištora - Arcibiskupství pražské, Jiří Gračka - Arcibiskupství olomoucké, Jan Oulík - Charita ČR)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou