Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č.20/2015

Datum publikace13. 5. 2015, 12.52
TiskTisk

Ústředním tématem nového vydání Katolického týdeníku (20/2015) je poděkování věřících za osvobození vlasti. Tematická dvoustrana je věnována Bratru Rogerovi, zakladateli komunity Taizé. Zahraniční zpravodajství se zaměřuje na irácký uprchlický exodus a můžete si přečíst i exklusivní rozhovor s Helen Patton, vnučkou generála Pattona. Perspektivy se věnují stoletému výročí vydání Jiráskova Temna.

70 let od osvobození Československa. Výročí si lidé připomínali na mnoha místech. Stranou nezůstali ani křesťané, kteří uspořádali vlastní vzpomínkové a děkovné akce. Nechyběli veteráni či potomci vojáků.

Téma: Bratr Roger. V polovině května uplyne přesně sto let od chvíle, kdy se narodil zakladatel a duchovní otec komunity v Taizé. KT přináší ohlédnutí za významnou osobností křesťanstva uplynulých desetiletí.

Irák: miliony lidí na útěku. Na jedné straně masy uprchlíků, na druhé ozbrojenci všech možných skupin a formací – vycvičení a dobře vyzbrojení bojovníci Islámského státu i odhodlaní partyzáni s desítky let starými puškami. To je obraz velké části dnešního Iráku.

Vnučka generála Pattona. Oslav osvobození americkou armádou v ulicích Plzně a posléze v pražské katedrále se zúčastnila i Helen Patton – vnučka amerického generála. KT poskytla exkluzivní rozhovor, v němž mluví mj. o frustraci svého dědečka, který nepokračoval v osvobozování českého území …

Perspektivy: Čím září Jiráskovo Temno? Uplynulo sto let od vydání románu Temno Aloise Jiráska. Málokterý jeho román byl natolik zneužit jako tento, přičemž málokterý se může honosit tak vysokými literárními kvalitami.

Perspektivy: Jak má Evropa jednat s uprchlíky? Středozemní moře je v těchto dnech místem smrti pro tisíce uprchlíků mířících do Evropy. Jedna z největších výzev počínajícího století.

Rozhovor: Lucie Trmíková. Hrála v režisérské prvotině Jiřího Mádla Pojedeme k moři. Občas se objeví v TV seriálu, ale jinak ji diváci na obrazovce příliš nevídají. Zato pro milovníky divadla je pojem: Lucie Trmíková.

Hormonální antikoncepce. Nevezmeš! Jednoslovným imperativem by se dalo shrnout učení církve o hormonální antikoncepci. Je v rozporu s Božím řádem. Spoustě lidí to přesto zní jako hudba z Marsu. Právě proto zní na stránkách rodinné přílohy Doma.

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou