Lupa
Obsah Obsah
Portál

Prohlášení biskupů střední a východní Evropy o rodině

Datum publikace13. 5. 2015, 14.25

Zástupci sedmi biskupských konferencí zemí střední a východní Evropy vydali na setkání v Bratislavě počátkem tohoto týdne společné prohlášení, které se týká tématu rodiny.

Bratislava: Ve dnech 11. – 12. května 2015 se v Bratislavě konalo setkání zástupců biskupských konferencí střední a východní Evropy. Mezi témata akce, které se zúčastnili biskupové z České republiky, Slovenska, Litvy, Ukrajiny, Polska, Maďarska a Chorvatska, patřila situace rodin v postmoderním světě, výzvy zemí 25 let po pádu komunismu nebo úloha církví ve společnosti. Českou biskupskou konferenci zde zastupoval olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Hlavní příspěvky, které sloužily k diskuzi zúčastněných, přinesl např. předseda Konference biskupů Polska Mons. Stanislaw Gadecki, předseda Konference biskupů Slovenska Mons. Stanislav Zvolenský a předseda Konference biskupů Maďarska kardinál Péter Erdő, který je zároveň generálním zpravodajem biskupské synody.

V průběhu setkání přijali zástupci prohlášení, které zveřejňujeme v plném znění.

Prohlášení zástupců biskupských konferencí středovýchodní Evropy o rodině

V našich místních církvích se neustále modlíme za to, aby blížící se biskupská synoda o rodině přinesla nové světlo do pastorační péče o rodiny. Chceme vyjádřit naše upřímné poděkování všem věrným rodinám, které čestně žijí hodnoty evangelia a předávají je dalším generacím. Jejich úsilí je nepostradatelné, neboť ničení rodiny vede ke zničení samotné společnosti. Velmi si přejeme, aby se katolická církev stala pro všechny otcovským domem, v němž každý kající hříšník nalezne Boží milost.

Osvobozující pravda a milosrdenství tvoří spolu organickou jednotu, ve které se zrcadlí Boží tvář. Milosrdenství je neoddělitelné od osvobozující pravdy o člověku a jeho přirozenosti. Podle starodávné moudrosti svět existuje jen díky tomu, že milosrdenství je spojené se spravedlností. Kdyby byl Bůh pouze spravedlivý, musel by nás všechny zničit. Kdyby byl pouze milosrdný, lidstvo by zničilo samo sebe.

Jsme si vědomi toho, že pod intenzivním vlivem sekularizace čelí manželství a rodina rozličným výzvám, jež pramení z velkých kulturních a společenských změn, ke kterým došlo zejména v posledních desetiletích. Můžeme konstatovat, že v našich zemích, bolestně poznamenaných komunismem, je mnoho rodin jen s jedním rodičem, mnoho dětí přichází na svět mimo manželský svazek a vysoký je i počet rozvedených katolíků. Přibývá párů, které spolu žijí bez církevního i civilního sňatku.

Uvědomujeme si však také sílu Kristova učení, které nám zjevilo úplnou pravdu o člověku podle záměru Stvořitele. Návrh, k němuž jsme dospěli během našeho setkání v Bratislavě, doporučuje systematickou formaci párů a rodin – nejen v období před manželstvím, ale i během celého života – a to s pomocí kněží, rodinných hnutí i zralých křesťanských rodin.

Přejeme si, aby se učení církve o manželství a rodině – a zvlášť příspěvek sv. Jana Pavla II. k tomuto tématu – stávali stále známějšími a přijímanějšími.

V Bratislavě, 12. května 2015

(zdroj: TK KBS, CCEE; ilustrační foto)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou