Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Svatojánské slavnosti Navalis 2015

Datum publikace13. 5. 2015, 13.28
TiskTisk

Jako již každý rok se 15. května 2015 konají oslavy sv. Jana Nepomuckého. Poutní mši svatou bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od 18.00 hodin slavit kardinál Dominik Duka OP. Po ní vyjde z katedrály tradiční průvod k soše sv. Jana Nepomuckého na Karlově mostě.

Praha: Oslavy s třísetletou tradicí mají tento rok velmi bohatý program, který se koná na několika místech Starého města, Malé Strany a Hradčan. Od 12.00 do 18.00 hodin se na Křižovnickém náměstí koná folklorní festival poutníků. Ve 12.00 hodin se z Mariánského náměstí na pouť Prahou vydává moravská Jízda králů, kterou pozdraví primátorka hl. m. Prahy Adriana Krnáčová.

Ústředním bodem svatojánských slavností je mše svatá, kterou bude v katedrále sv. Víta, Václava a Vojtěcha od 18.00 hodin celebrovat kardinál Dominik Duka OP. Ze svatovítské katedrály vychází v 19.00 hodin svatojánské procesí. Jeho účastníci se za zpěvu litanií ke sv. Janu Nepomuckému odeberou na Karlův most. Ponese se již tradičně relikviář s ostatky světce. U sochy sv. Jana Nepomuckého bude pronesena modlitba a přečtou se úryvky ze stížnosti arcibiskupa Jana z Jenštejna papeži Bonifácovi IX. Pouť bude ukončena pobožností od 20.15 hodin v kostele sv. Františka z Assisi na Křižovnickém náměstí.

Stejně jako v loňském roce se při příchodu procesí na Karlův most od 20.15 hodin uskuteční slavnostní přehlídka historických a dračích lodí. Regata se pojede mezi Mánesovým a Karlovým mostem do míst, kam byl před staletími Nepomucký svržen. Poté bude od 21.00 hodin následovat barokní koncert přímo na hladině řeky, který přiblíží atmosféru barokní Prahy.

V Praze se první hudební vystoupení na lodích konalo 5. května 1627 u příležitosti přenesení ostatků sv. Norberta do Strahovského kláštera. V následujících desetiletích se vodní hudby konaly pouze při výjimečných událostech, o jejich pravidelné konání se zasloužili až Křižovníci s červeným srdcem, kteří je poprvé uspořádali 15. května 1715. Více na www.navalis.cz.

(foto z roku 2014: Vít Chaloupka, Člověk a víra)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou