Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kostelní sbírka pomáhá na Ukrajině, v Sýrii i Iráku

Datum publikace14. 5. 2015, 17.44
TiskTisk

Více než 8 milionů Kč z kostelní sbírky českých věřících nachází své příjemce v zemích zasažených konfliktem či občanskou válkou. Jde o rodiny i jedince na východě Ukrajiny či o rodiny v severní Sýrii a v Iráku. Během kostelní sbírky, která se konala na přelomu loňského a letošního roku v celé ČR, darovali věřící na pomoc na Blízkém východě a na Ukrajině 12 341 634 Kč.

Prostředky z kostelní sbírky ve výši čtyři sta tisíc korun společně s finančními prostředky poskytnutými českým Ministerstvem zahraničních věcí umožnily a umožní téměř dvěma stům rodinám v Sýrii, především v Damašku a okolí, poskytnout jídlo, poukázky na oblečení a vybavení do kuchyně. Přibližně pěti tisícům lidem žijících ve velmi provizorních podmínkách na severu země v oblastech Idlieb a Hama se navíc dostane zdravotní péče a léky.

Téměř pět set vnitřně přesídlených rodin v Iráku především v oblastech Dohuk a Erbil, kam musely loni v létě uprchnout před bojovníky tzv. Islámského státu, dostane jídlo, potřebné léky, zdravotní péči a také oblečení, přikrývky a vybavení do kuchyně. Z prostředků charitní sbírky bude navíc podpořen provoz nemocnice v Erbilu. Celkem se jedná o pomoc za přibližně osm set tisíc korun.

Během slavnostní mše v pražské katedrále konané 12. května 2015 předal pražský arcibiskup kardinál Dominika Duka šek Charity ČR v hodnotě 3 000 000 Kč arcibiskupovi syrské katolické církve z iráckého Mosulu Yohannu Petrosi Mouchemu. Tento dar poslouží k zajištění distribuce hygienických balíčků lidem v oblasti Erbilu v následujících měsících.

Pokračující konflikt na Ukrajině znamená zvyšující se humanitární krizi v zemi, a to zejména na východě. A právě tam Charita ČR zaměřuje svou pomoc. Společně s místními partnery dodá 13 100 obyvatelům a přesídlencům v Dněpropetrovsku a v Charkově a okolí potravinové balíčky, hygienické potřeby, oblečení, přikrývky, kuchyňské zařízení či materiál na opravu budov. Lidé budou moci využít také služeb sociálního, právního a administrativního poradenství a psychologickou podporu. Prozatím se Charita ČR zapojila částkou přibližně 3,8 mil. Kč.

Lukáš Curylo, ředitel Charity ČR, k tomu říká: „Rád bych tímto znovu poděkoval všem našim dárcům za jejich štědrost a solidaritu, díky které můžeme pomoci více než 30 000 lidem. Zbývající prostředky budou využity na další připravované aktivity zejména v Sýrii a na Ukrajině. Ve všech zemích budeme i nadále působit a zjišťovat aktuální potřeby lidí.“

Více o pomoci Charity ČR na www.charita.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou