Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

15. pouť do Císařské jeskyně 2015

Datum publikace15. 5. 2015, 9.46
TiskTisk

V sobotu 16. května 2015 se koná již po patnácté pouť do Císařské jeskyně u Ostrova u Macochy zvané Moravské Lurdy. Dětská bohoslužba v podzemním království krápníků začíná ve 14.30 hodin, hlavní poutní bohoslužba začíná v 17.30 hodin

Ostrov u Machochy: Císařská jeskyně u Ostrova u Macochy je dnes známá především díky speleoterapii, kde se léčí děti s astmatem a onemocněním dýchacích cest. Ročně se tu vystřídá na 650 malých pacientů. V minulosti však bývala také poutním místem, kam každoročně kolem 25. října putovali věřící z Ostrova u Macochy. Díky soše Panny Marie Lurdské umístěné od roku 1933 v jeskyni ve skalním výklenku, bylo místo nazýváno 'Moravskými Lurdami'.

Na počátku 50. let minulého století (1952) byla jeskyně pro turisty uzavřena a socha zmizela. Veškeré dosavadní pokusy sochu objevit byly bezvýsledné. Tehdejší sloupský farář P. František Kozár proto v roce 2001 věnoval novou, rozměrově podobnou sochu P. Marie Lurdské, a zasadil se o to, aby byla umístěna do skalního výklenku v jeskyni na místě sochy původní.

V sobotu 6.10.2001 byla v Císařské jeskyni za hojné účasti věřících po mnoha letech opět slavena bohoslužba, kterou celebroval hodonínský farář P. Josef Zouhar, rodák z nedalekého Senetářova. V dalších letech byla pouť přesunuta z měsíce října na květen, který je také zasvěcen Panně Marii. Tak byla obnovena tradice Moravských Lurd.

Socha věnovaná P. Františkem Kozárem byla ze dřeva a ve vlhkém prostředí jeskyně trpěla. Proto byla vždy po pouti přenesena do míst, kde je sucho. V roce 2005 byla do jeskyně umístěna nová socha Pany Marie Lurdské, kterou v sobotu 21.5. při tradiční pouti požehnal blanenský děkan Václav Trmač. Socha je z keramické dílny vyškovského výtvarníka akademického sochaře Karla Ševčíka.

Výzkum a zpřístupnění Císařské jeskyně pro turisty jsou spjaty se jménem Josefa Šamalíka, dlouholetého starosty Ostrova a prvorepublikového poslance za Lidovou stranu. Není bez zajímavosti, že současná úprava jeskyně vychází z jeho původní koncepce.

(Historii putování do Císařské jeskyně zpracovala Zdeňka Svobodová.)

Vzhledem k netradičnímu prostředí je třeba si na mši vzít baterku pro případ výpadku elektrického proudu  a teplé oblečení, protože v jeskyni je chladno i za teplého počadí.

Případné hromadné zájezdy je nutné nahlásit P. Václavu Trmačovi, blanenskému děkanovi, na tel.: 516 442 221 nebo 732 255 635 nebo e-mail:p.vtrmac@tiscali.cz .

(foto: biskupstvi.cz)

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou