Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Sociální farma ve Velenicích u Zákup zahajuje provoz

Datum publikace15. 5. 2015, 11.48
TiskTisk

V těchto dnech začíná působit ve Velenicích u Zákup sociální zěmědělský podnik, provozovaný Sociální farmou, s.r.o., kterou založilo Biskupství litoměřické (51 %) spolu s Farní charitou Česká Lípa (49 %). Jde o investiční projekt pořízený z finanční náhrady majetkového vyrovnání mezi státem a církvemi.

Velenice: Farní charita Česká Lípa a Biskupství litoměřické založily v obci Velenice u Zákup pod hlavičkou Sociální farma, s.r.o. zemědělskou farmu s cílem chovat dobytek a drůbež, pěstovat zeleninu a ovoce a v neposlední řadě poskytovat pracovní příležitost a ubytování nezaměstnaným lidem.

Sociální farma, s.r.o. byla pořízena z finančních náhrad majetkového vyrovnání Biskupství litoměřického a byla zřízena dle zásad o sociálním podnikání, kterými se také řídí. Jedná se o moderní způsob mechanizmů podnikání, který vedle tvorby zisku usiluje i o dosažení sociálních cílů.

Objekt farmy je tvořen stavením s chlévem a stavením určeným mimo jiné i pro ubytování lidí. Po rekonstrukci objektu, v něm budou moci bydlet až čtyři zaměstnanci Sociální farmy a jedna až čtyřčlenná rodina.

V současné chvíli na farmě pracují čtyři lidé, kteří byli dlouhodobě evidováni na úřadu práce a jeden z nich již brzy získá na farmě i ubytování.

Sociální farma, s.r.o. nyní disponuje stádem šestatřiceti krav, jsou již připraveny výběhy pro husy a slepice, vysázeny brambory a na pronajatém poli v Dubnici v tuto chvíli klíčí plodiny pro krmení dobytka.

(autor: P. Stanislav Přibyl, generální vikář litoměřické diecéze; zdroj: Sociální farma, s.r.o.)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou