Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

V neděli budou kanonizovány první novodobé palestin. světice

Datum publikace15. 5. 2015, 16.35
TiskTisk

Obřadu svatořečení se v neděli 17. května 2015 zúčastní také prezident Státu Palestina Mahmúd Abbás. Podle patriarchy Fouada Twala ukazují obě ženy, že svatost je možná i v těch nejtěžších chvílích.

Vatikán: „Hledíme na tuto velkou událost, k níž dojde poprvé od dob apoštolů a křesťanů prvních staletí. Tato událost je poselstvím pro křesťany na Blízkém východě, posilou, novou nadějí, především pro věřící z Palestiny a Jordánska, pro země Blízkého východu, pro uprchlíky, kteří jsou daleko od svých domovských zemí, a pro všechny pronásledované moderní doby, jejichž pronásledovatelé ´si myslí, že nabízí Bohu příjemnou oběť´, jak předpověděl Ježíš.“ Tato slova pronesl P. Rifat Bader z jordánského Catholic Center for Studies and Media během páteční (15. května 2015) tiskové konference, na níž byla představena kanonizace prvních palestinských světic novodobých dějin.

V neděli 17. května budou na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu slavnostně zapsány mezi svaté čtyři řeholnice, z toho dvě arabského původu: Maria Alfonsina Danil Ghattas (1843-1927), zakladatelka Kongregace sester růžence v Jeruzalémě, a Maria od Ukřižovaného Ježíše Baouardy (1846-1878) z Řádu bosých karmelitek, zakladatelka Karmelu v Betlémě a v Indii.

Obřadu svatořečení se zúčastní prezident Státu Palestina Mahmúd Abbás, který podle P. Badera svou přítomností „ukáže, že tato událost se týká všech Palestinců, křesťanů i muslimů“.  

Přítomna bude také delegace více než dvou tisíců věřících z Palestiny, Jordánska a Izraele, kterou povede Latinský patriarcha Jeruzaléma Fouad Twal, a arcibiskupové některých východních církví. Obětní dary ponesou během mše svaté Munir Elias, zázračně uzdravený na přímluvu sestry Marie Alfonsiny, a italská rodina, jejíž dítě bylo uzdraveno díky Marii od Ukřižovaného Ježíše.

Podle patriarchy Twala přináší svatořečení světlo pro lidi na Blízkém východě zmítaném násilím. „Často se mluví o Svaté zemi jako o zemi zničené násilím a rozdělením. (…) Jsou to právě tyto dvě světice, které naší zemi vrací její pravou tvář a ukazují, že svatost je možná i v těch nejobtížnějších situacích,“ řekl.

Dvě světice jsou podle Twala vzorem dokonalosti pro křesťany, židy i muslimy: „Obě se jmenují Maria, což je společné jméno těchto tří náboženství. Je to znamení pro naši dobu. Znamená to, že tato tři náboženství spolu mohou vést dialog bez diskriminace.“

Jak dále Twal uvedl, kanonizace je výzvou k modlitbě, „jelikož pouze modlitba může pomoci naší oblasti k zázračnému osvobození se od jejich pohrom“.

P. Rifat Bader během páteční tiskové konference také poukázal na podobnost života stigmatizované sestry Marie od Ukřižovaného Ježíše se situací mnohých současných křesťanů na Blízkém východě. 'Malá Arabka', jak byla řeholnice nazývaná, zakusila násilí ze strany extremistů poté, co odmítla zradit svou víru. „Nyní se přimlouvá za každého člověka, který je zabitý pro svou víru. Důrazně nám připomíná, abychom respektovali rozdíly náboženství, rasy, a abychom považovali každého člověka za Boží stvoření, které je utvořeno k Božímu obrazu a podobě,“ řekl Bader.

Sestra Maria Alfonsina zase mohla s podporou místních náboženských autorit založit první místní arabskou kongregaci, která je dnes velmi rozšířená v arabském světě a věnuje se především náboženskému vzdělání a výuce.

Samotnému svatořečení předchází týden modliteb ve Svaté zemi a modlitební vigílie v chrámu sv. Sabiny Římě. V pondělí 18. května 2015 bude patriarcha Twal slavit mši na poděkování v bazilice Santa Maria Maggiore. Podle P. Badera se zřejmě jedná o první patriarchální mši v arabštině, která bude sloužena v první římské bazilice zasvěcené Bohorodičce Marii.

(zdroj: Tiskové středisko Svatého stolce, Christian Media Center; ilustrační foto: CNA / Alan Holdren)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou