Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Je možný dialog mezi křesťany a muslimy? diskutovali biskupové

Datum publikace20. 5. 2015, 15.40
TiskTisk

Ve dnech od 13. do 15. května 2015 proběhlo z iniciativy Švýcarské biskupské konference a jejího generálního tajemníka Erwina Tannera čtvrté setkání biskupů a zastupujících delegátů, na kterém se hovořilo o aktuální problematice dialogu mezi křesťany a muslimy. Součástí diskuse bylo hledání původu a příčin dnes velmi výrazného fenoménu radikalismu některých muslimských komunit v Evropě.

Sv. Mořic: Mezi hlavní přednášející bylo přizváno i několik významných odborníků. Z italského European University Institute přijel Olivier Roy a z belgického Centra pro interdisciplinární výzkum islámu v současném světě při Lovaňské univerzitě přijal pozvání Omero Marongiu-Perria. Zasedání předsedal arcibiskup z Bordeaux a kardinál Jean-Pierre Ricard. Přítomni byli i předseda Papežské rady pro mezináboženský dialog kardinál Jean-Louis Tauran a apoštolský nuncius Švýcarska Diego Causero, který v této funkci působil několik let i v České republice.

Přítomní se shodli, že mezináboženský dialog není pouze nutnou podmínkou pro budování míru, ale zároveň tvoří kategorickou součást praktikování víry. K překonání radikalizace, které čelí všechna náboženství, je nutná svoboda našeho svědomí, svoboda náboženského vyznání.

Biskupové se zavázali k prohloubení podpory mezináboženského dialogu a k aktivní snaze vstupovat do konkrétních diskusí s muslimy. Od celé křesťanské komunity pak vyžadují především studium problematiky vztahu církve k nekřesťanským komunitám a zdůrazňují nutnost i nadále svědčit o Božím slovu, žít v modlitebních komunitách a nezapomínat na pohostinnost vůči druhým i ve vlastních řadách.

K podobě závěrečného poselství ze setkání významně přispěly výzvy papeže Františka v rámci vyhlášeného jubilea Božího milosrdenství. Účastníci konference současnou situaci chápou jako příležitost ukázat, že lze žít pokojně napříč kulturním, sociálním i náboženským rozdílům a dodávají:  „Milosrdenství vytváří prostor pro různorodost a přijetí druhých.“

Iniciativy, ke kterým vybízejí biskupové evropských biskupských konferencí, uskutečňuje například Katolicko-muslimské fórum, konané naposledy v listopadu 2014 v Římě. Také samotná papežská rada pro mezináboženský dialog ve svém prohlášení z dubna 2015 zdůrazňuje, že dialog s muslimy je v současnosti potřebnější, než kdy jindy.

(ilustrační foto)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou