Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

K víře nelze nikoho přinutit, ale můžeme se o ni podělit

Datum publikace21. 5. 2015, 17.55
TiskTisk

Noc kostelů a Dny víry, jejichž přípravy právě vrcholí, přináší řadu podnětů a inspirací, jak lze strávit volný čas v průběhu následujících dvou týdnů roku 2015. Oba projekty charakterizuje evangelizační ráz, nejedná se tedy o akce chystané primárně pro křesťanskou veřejnost, ale naopak akce chystané křesťany pro nejširší okolí.

Praha: Již sedmý ročník Noci kostelů se uskuteční 29. května 2015 na území celé republiky, ale i v Rakousku, Estonsku, Německu, Nizozemí a na Slovensku. V tento den se k ní připojí jen u nás více než 1 400 kostelů, které se otevřou všem zájemcům a zadarmo zde nabídnou celou škálu zážitků, především duchovně-hudebních. Dny víry navazující na Noc kostelů potom budou probíhat po celý týden od 30. května do 6. června v hlavním městě Praze a kromě duchovního programu zajistí i mnoho kulturních, vzdělávacích či zábavných událostí. Dny víry fungují již 30 let v Plzni, ale v takovém měřítku a v české metropoli se budou konat vůbec poprvé.

Na dnešní (21. května 2015) tiskové konferenci kardinál Dominik Duka uvedl snahy těchto projektů do historického kontextu evangelizačních aktivit, které se dle něj lišily zvláště uplatňováním principů nucení k víře a mocenskými zákroky. Až zkušenost válek a totalitních režimů přinesla uznání náboženských svobod. „Dny víry podobně jako Noc kostelů nejsou proto, abychom někoho nutili přijmout víru, protože to nelze, ale můžeme se s druhými podělit,“ poznamenal kardinál Duka. Je to příležitost, jak lidem představit život křesťana a jeho smysl, prezentovat hodnoty, které mohou přijmout všichni, navázat spolupráci a navzájem si pomáhat. „Protože ta základní norma soužití, kterou Kristus dal jako zlaté pravidlo, říká: co chceš, aby jiní dělali tobě, to čiň ty jim. Jak by se proměnila naše společnost, kdyby se neřídila velmi často zásadou: urvi, co můžeš,“ dodal pražský arcibiskup.

Za oba projekty v Praze odpovídá biskupský vikář pro pastoraci Michal Němeček. Ten doporučuje několik konkrétních momentů z chystaného a velmi pestrého programu Dnů víry. Boží biják - festival filmů s křesťanskou tematikou se uskuteční pod záštitou režiséra Jiřího Stracha a bude ozvláštněn  diskuzemi se zajímavými hosty. Vystoupí také „nový objev Itálie“, tenorista a františkánský mnich Alessandr Brustenghi nebo britský hudebník Martin Smith z pop-rockových Delirious?. Panelovou diskuzi s vybranými osobnostmi řeholních řádů na téma Blázni pro Boha povede moderátorka DVTV Daniela Drtinová. Doprovodných zážitků, jako např. zajít si na pivo s knězem, zúčastnit se běžeckého závodu nebo pikniku v parku, je připraveno též mnoho.

Dny víry podporuje a na jejich účast zve také speciální host akce Lenka Marušková, která získala v roce 2004 stříbrnou medaili na olympiádě v Athénách a před několika lety konvertovala ke katolické víře. Těší se, že bude moci tuto událost podpořit svými zkušenostmi; jak z pohledu ještě nedávno nevěřícího člověka, tak z nového poznání toho, co všechno víra přináší.

Podrobnosti k oběma akcím hledejte na www.nockostelu.czwww.dnyviry.cz.

(foto mobilem: Zuzana Lášková)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou