Lupa
Obsah Obsah
Portál

Kostel v Brně Žabovřeskách byl první po roce 1989

Datum publikace21. 5. 2015, 15.08
TiskTisk

V sobotu 23. května 2015 od 10.00 hodin bude generální vikář brněnské diecéze Mons. Jiří Mikulášek slavit děkovnou bohoslužbu v kostele Panny Marie Pomocnice křesťanů v Brně Žabovřeskách při příležitosti dvacátého výročí posvěcení kostela biskupem Vojtěchem Cikrlem. Současně se připomene také patnácté výročí založení místní farnosti. Farnost spravují Salesiáni Dona Boska, kteří se věnují především péči o děti a mládež a místní středisko nabízí řadu sportovního a zájmového využítí volného času. Kostel v Brně Žabovřeskách je první sakrální novostavba realizovaná po roce 1989 v brněnské diecézi.

Brno: Při slavnostní bohoslužbě  budou požehnány nové vitráže. Jak uvádějí žabovřeští salesiáni:  'Celý kostel Panny Marie Pomocnice stojí na slibu, který v komunistickém soustřeďovacím táboře učinili salesiáni. Slíbili, že jestli se budou moci jednou vrátit do Žabovřesk, postaví na tom místě kostel. Od té doby až do dnešních dnů silně vnímáme péči a ochranu Boží i Panny Marie. Vděčnost za tuto Boží přízeň chceme viditelně vyjádřit skleněnými vitrážemi, které dokončila sklářská dílna z Nového Boru v květnu 2015, několik dnů před samotným výročím. Vitráže navazují na oltářní obraz a zvýrazňují Pannu Marii Pomocnici, která je uprostřed svého lidu a uprostřed církve. Ve spodní části je možné nalézt dvanáct hvězd, které symbolizují apoštoly, a tím také lidstvo samo. V horní části pravé vitráže bude výrazný červený paprsek symbolizující Ducha Svatého. Červená barva v ikonografii tradičně náleží Bohu. Vitráže budou pak vyrobeny ve výrazné modré – mariánské barvě. Celý tento výjev dotváří oltář, na kterém je denně do našeho času a prostoru zpřítomňován Kristus v Eucharistii.'

Video o vitráži je možné zhlédnout zde: https://www.youtube.com/watch?v=dhiaMrbfVcU&feature=youtu.be.

Za zmínku stojí, že v letech 1990 až 2014 bylo v brněnské diecézi postaveno celkem 52 nových sakrálních objektů - 12 nových kostelů a 39 kaplí.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou