Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež k odloučeným rodičům: Nikdy si neberte dítě jako rukojmí

Datum publikace21. 5. 2015, 15.47
TiskTisk

Během středeční (20. května 2015) generální audience v Římě hovořil papež František o výchově dětí.

Vatikán: „Je čas, aby se otcové i matky vrátili ze svého exilu, kam odešli zřeknutím se výchovy svých dětí, a opět plně přijali svoji výchovnou roli.“ Uvedl to papež František během středeční generální audience, na níž pokračoval ve svém cyklu promluv o rodině. Tématem poslední katecheze bylo povolání manželů vychovávat děti.

Odloučení manželé ať si neberou dítě za rukojmí

Rodiče se podle římského biskupa nemají zříkat své zodpovědnosti za výchovu. A to i přes těžkosti, s nimiž se setkávají. Papež v této souvislosti připomněl obtížné situace, kdy se otec či matka vrací unavení z práce nebo nesou tíhu situace, kdy nežijí se svým manželem.

V takových situacích se dítě nezřídka stává rukojmím, kdy jeden z manželů mluví špatně o druhém před dítětem.

„Rozvedeným rodičům však pravím: nikdy, nikdy nedělejte z dítěte rukojmí! Rozešli jste z různých důvodů, ocitli jste se v této životní zkoušce, ale tíži rozvodu ať nemusejí nést děti, ať se nestanou vaším rukojmím a rostou s tím, že slyší o mamince i tatínkovi dobré věci, přestože spolu nežijí,“ řekl František.

Rozkol mezi rodinou a společností

Jak také Petrův nástupce uvedl, mezi rodinou a společností vznikl v poslední době rozkol. Ten se projevuje například ve vzájemné nedůvěře, kterou vůči sobě mnohdy chovají rodiče a učitelé.

Současně narostl počet „takzvaných odborníků“, kteří zaujali místo ve výchově dětí i v těch nejintimnějších oblastech a rodiče jsou vykázáni do úlohy pouhého pozorovatele. „O citovém životě, osobnosti a vývoji, právech a povinnostech vědí tito ´experti´ všechno: cíle, motivace a techniky. A rodiče mají jenom poslouchat, učit se a přizpůsobovat. (…) Rodičům tak hrozí, že se z života svých dětí sami vyřadí. A to je velice vážné!“ řekl papež.

Rodinná výchova je však podle Františka potřebná proto, že pouze rodiče mohou kompenzovat případné chyby láskou.

Příčin současného obtížného stavu je podle Františka více. Mnozí manželé si nenachází čas na rozmluvu s dětmi nebo na reflexi nad jejich situací. Jiní jsou v rozpacích nad komplikovaností nynějšího života a jsou ochromeni strachem z toho, že udělají ve výchově chybu. Ptejme se, zda se snažíme zjišťovat, ´kde´ jsou děti na svojí životní cestě? Kde je jejich duše skutečně? Víme to? A především: chceme to vědět? Jsme přesvědčeni, že vskutku neočekávají něco jiného?“ řekl František.

Otcové a matky nechť se vrátí ze svého exilu

Křesťanské komunity jsou povolány k tomu, aby podporovaly výchovné poslání rodin, a to i díky Božímu Slovu. S použitím citátu apoštola Pavla papež zdůraznil, že otcové nemají „dráždit své děti“ požadavky, které nemohou být splněny. Děti zase mají poslouchat své rodiče, neboť „toto je milé Bohu“.

Výchova v rodině je zásadní i pro společnost, řekl v závěru své promluvy František: „Pokud rodinná výchova znovu nalezne hrdost své ústřední role, mnoho věcí se změní k lepšímu u nejistých rodičů i zklamaných dětí. Je čas, aby se otcové i matky vrátili ze svého exilu, kam odešli zřeknutím se výchovy svých dětí a opět plně přijali svoji výchovnou roli. Věříme, že Pán dá rodičům milost nezříkat se výchovy dětí. Může to však učinit jedině láska, něha a trpělivost.

(zdroj: Radio Vaticana, foto: CNA / Daniel Ibanez)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou