Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Týden otevřených kostelů bude hostit Hradec

Datum publikace22. 5. 2015, 15.46
TiskTisk

V týdnu od 25. do 31. května 2015 proběhne v Hradci Králové již druhý ročník městské misie nazvané Týden otevřených kostelů. Projekt rozšiřuje dlouholetou akci Noc kostelů a vychází z jejich cílů. Návštěvníky čekají koncerty, besedy, programy pro školy, film, muzikál, zahradní slavnost, ale i ztišení, seznámení s modlitbou a osobní svědectví biskupa královéhradeckého Mons. Jana Vokála.  Projekt pořádá Biskupství královéhradecké ve spolupráci s Městem Hradec Králové.

Hradec Králové: Cílem Týdne otevřených kostelů (TOK) je představení křesťanství co nejširšímu spektru lidí, děti nevyjímaje, a také ukázat pestrost křesťanských aktivit a pomoci tím odbourat zažité předsudky. Dalším cílem je rozšíření povědomí o historicko-kulturním dědictví, které nabízejí sakrální stavby a praktické připomenutí toho, že mohou být centrem společenského života města i dnes. Spoluprací katolické církve se sborem církve československé evangelické má akce i ekumenický rozměr.

V akci TOK navazujeme na první loňský pokus, kdy jsme se snažili podle svých sil oslovovat hradecké spoluobčany a pozvat je na přednášku, koncert, divadlo nebo ke ztišení při modlitbě v kostele apod. Noc kostelů je nám trochu těsná´, tak se snažíme na více dnů otevřít naše prostředí všem lidem a nabídnout jim příležitost více poznat prostředí církve a přemýšlet o skutečných hodnotách. Chápeme to jako své základní poslání, přiblížit lidi ke Kristu,“ říká za organizátory P. Jan Linhart.

Dnešní česká společnost vůbec není ateistická, jak by se mohlo zdát, naopak pociťuje velkou touhu po duchovním naplnění, avšak často ji uspokojuje někdy i poměrně nebezpečným způsobem. A proto chceme nabídnout křesťanskou cestu a radostnou zvěst evangelia. Je ovšem třeba s lidmi komunikovat stejným jazykem, být jedním z nich. Proto se do akce zapojí i Místní společenství sekulárního řádu svatého Františka, tedy královéhradeckých terciářů. Svatý František, jak známo, také evangelizoval tímto způsobem. V neposlední řadě se do TOK zapojí i Radio Proglas jako mediální partner celého týdne,“ říká Martin Weisbauer, který je členem obou organizací a současně součástí organizačního týmu TOK.

Celý týden bude probíhat interaktivní program pro děti v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Cílem je přiblížit dětem srozumitelnou a zajímavou cestou účel kostela. Průvodce je zavede do míst, kam se běžně nedostanou. Program si školy mohou začít objednávat už během března na Katechetickém centru Biskupství královéhradeckého, které je realizátorem programu.

Celý program naleznete zde.

(zdroj: Petra Pavlusiková)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou