Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Brno: Pouť smíření

Datum publikace29. 5. 2015, 8.51
TiskTisk

V letošním roce si obyvatelé jihomoravské metropole připomínají nejen 70. výročí ukončení druhé světové války, ale 30. května uplyne rovněž sedmdesát let od násilného vyhnání německy mluvícího obyvatelstva z Brna (pochod smrti do Pohořelic). Vedení města se rozhodlo důstojně uctít památku všech obětí a vyhlásilo rok 2015 Rokem smíření.

Brno: Stalo se již mnohaletou tradicí, že každoročně 30. května 2015 organizují občanské iniciativy vzpomínkový pochod z Brna do Pohořelic. Letošní vzpomínkový pochod, 'Pouť smíření', bude symbolicky otočen, trasa povede z Pohořelic do Brna. Po zahájení v 9.00 hodin následuje v 9.30 u Pamětního kříže v Pohořelicích ekumenická modlitba za oběti tzv. brněnského pochodu smrti. Po ní se účastníci vydají na cestu do Brna. Asi v 17.00 hodin připutují ke klášteru Milosrdných bratří ve Víděňské ulici, kde se k nim připojí s řadou čestných hostů z České republiky i ze zahraničí také brněnský biskup Vojtěch Cikrle a společně ve vzpomínkovém pochodu dorazí k bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně. Zde bude cca v 17.30 hodin pochod završen pietním aktem u památníku v zahradě augustiniánského kláštera, při kterém se po městě rozeznějí kostelní zvony. V 19.00 hodin v bazilice na Starém Brně zazní slavnostní koncert.

V neděli 31. května 2015 v 11.00 hodin bude v bazilice Nanebevzetí Panny Marie na Starém Brně biskup Vojtěch Cikrle předsedat pontifikální bohoslužbě s prosbou za smíření.

Více informací se nachází na webových stránkách: http://roksmireni.cz.


 

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou