Lupa
Obsah Obsah
Portál

Biskup Jan Baxant se setkal se starosty měst a obcí

Datum publikace27. 5. 2015, 15.42
TiskTisk

Litoměřický biskup Jan Baxant se v úterý 26. května 2015 setkal v Litoměřicích s představiteli měst a obcí, které se nacházejí na území litoměřické diecéze, aby se s nimi osobně pozdravil a poděkoval jim za spolupráci. Pozvání se účastnilo na devadesát z nich.

Litoměřice: V Litoměřicích se konalo setkání představitelů měst a obcí litoměřické diecéze s diecézním biskupem Janem Baxantem. Ten poděkoval přítomným hostům za spolupráci, ocenil jejich službu, kterou vykonávají pro obyvatele svých měst a obcí, či poukázal na to, že úsilí a poslání pracovat pro lidi je pro obě strany společné.

Generální vikář diecéze Stanislav Přibyl zde pohovořil o tématu tzv. církevních restitucí. Řekl, že církev musí jednat se zřetelem na budoucnost – tj. použít omezené finanční prostředky navrácené v rámci majetkového vyrovnání státu s církvemi především k investicím, ne je vynaložit jednorázově (např. do oprav kostelů). Má-li totiž církev i nadále plnit své poslání, sloužit celé společnosti a pomáhat potřebným, musí mít pro tuto pomoc, pro tuto činnost finanční zdroje. Ujistil přítomné, že církev má zájem i nadále rozvíjet spolupráci s městy a obcemi. „V prvních letech tohoto procesu vás však chci poprosit o trpělivost,“ připomenul v souvislosti se zmínkou o postupném přechodu církve na nový model hospodaření.

Zuzana Bumbová, ekonomka biskupství, uvedla, že peníze z církevních restitucí musejí do budoucna zajistit chod diecéze, a zmínila investiční projekty, které se již podařilo zrealizovat: studentskou ubytovnu v Liberci-Harcově a sociální zemědělskou farmu ve Velenicích na Českolipsku.

Biskupský vikář pro pastoraci Martin Davídek připomněl, že kostely jsou důležitou součástí života měst a obcí a potřebují kněze a společenství lidí, aby mohly sloužit svému účelu, a povzbudil starosty, aby se nebáli spolupracovat s kněžími ve farnostech. Nakonec informoval přítomné o tom, že od letošního roku zahájil v litoměřické diecézi činnost diecézní soud, a krátce zmínil, čím se bude zabývat.

Na tato setkání jsou zváni primátorky, primátoři, starostky, starostové, příp. jejich zástupci, s nimiž se biskup během uplynulého roku setkal, mj. při svých pastoračních návštěvách farností. Přijetí v biskupské rezidenci má nejen společenský charakter, jeho cílem je vytvořit přátelský prostor pro vzájemné povzbuzení a podat aktuální informace o životě římskokatolické církve.

Autor článku: Jana Michálková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou