Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Kardinál Parolin: Irské referendum je porážkou lidství

Datum publikace27. 5. 2015, 17.29
TiskTisk

V Irsku bylo v pátek 22. dubna 2015 v lidovém hlasování schváleno manželství mezi osobami stejného pohlaví. Podle vatikánského státního sekretáře Pietra Parolina se jedná o porážku lidství. Arcibiskup Dublinu Diarmuid Martin se zase zamýšlí nad hlubšími příčinami výsledku referenda.

Vatikán: Nejen porážka křesťanských principů, ale i porážka lidství. Těmito slovy komentoval vatikánský státní sekretář Pietro Parolin výsledky irského referenda, v němž bylo v pátek 22. dubna 2015 rozhodnuto o zavedení manželství mezi osobami stejného pohlaví. O referendu hovořil Parolin s novináři po tiskové konferenci týkající se sociálního učení církve.

„Z těchto výsledků jsem velmi smutný. Jistě, jak řekl arcibiskup Dublinu, církev musí vzít tuto skutečnost v úvahu, avšak musí ji vzít v úvahu v tom smyslu, že podle mého názoru musí posílit veškeré své nasazení a snažit se evangelizovat také naši kulturu. A myslím si, že se nejedná jen o porážku křesťanských principů, ale také trochu o porážku lidství,“ řekl Parolin.

V Irsku se vyslovilo pro sňatky osob stejného pohlaví 1 201 607 účastníků referenda, což představuje 62,1 procent. Proti naopak hlasovalo 734 300 občanů. Podle dublinského arcibiskupa Diarmuida Martina dochází v zemi ke „kulturní revoluci“, nad jejímiž kořeny je třeba se zamyslet. „Hlasování odráží současnou situaci v irské kultuře: To, čeho jsme svědky, není jen výsledkem kampaně ve stylu ´ano´ nebo ´ne´. Jedná se o jev, který jde mnohem hlouběji.“ V této souvislosti Martin připomněl Benedikta XVI., který se jej osobně ptal, jaké jsou v Irsku průsečíky mezi katolickou církví a místy, kde se tvoří současná kultura.

Podle dublinského arcibiskupa je také nutné přehodnotit způsob pastorační péče, neboť v referendu byla vysoká účast mladých lidí a 90 procent těch, kdo hlasovali pro schválení sňatků, navštěvovalo katolické školy.

Jako jednu z příčin výsledku vidí Mons. Martin také skutečnost, že ve společnosti převládá individualistické pojetí rodiny: „Vytratilo se chápání manželství jako základního prvku společenské soudržnosti. Argumentace založená na úctě k právům jednotlivce byla úspěšnější než ta, která se zakládá na společenské etice.“

Arcibiskup také zmínil podíl politických stran nebo společnosti Twitter a Google, které manželství mezi osobami stejného pohlaví podpořily.  

Referendum může mít podle Mons. Martina nepředvídatelné důsledky v oblasti života církve. „Svatba v kostele je i civilním sňatkem, a jestliže farář odmítne oddat osoby stejného pohlaví, mohl by být předveden před soud a obviněn z diskriminace – pokud zákonodárci nenastaví nějaké limity. V katolických školách budou učitelé občanské výchovy nuceni tvrdit, že manželství je také svazkem mezi lidmi stejného pohlaví. A toto všechno bude působit problémy,“ řekl dublinský arcibiskup.

Další příčinu výsledku referenda zmínil také kardinál Georges Marie Martin Cottier, emeritní teolog papežského domu. „Problémem jsou pedofilní skandály kněží, které hluboce zasáhly národ,“ uvedl kardinál pro deník Quotidiano nazionale.

Výsledek irského hlasování hodnotí kardinál Cottier negativně: „Je zřejmé, že to nelze hodnotit pozitivně. Jedna věc je přijetí, úcta k identitě člověka. Jiná věc je ale manželství, které zůstane svazkem mezi mužem a ženou, nerozlučným, výlučným a otevřeným k plození.“

Manželství osob stejného pohlaví je dosud schváleno v 19 zemích světa. Irsko je však prvním státem, kde bylo o této otázce rozhodováno v referendu. Irská biskupská konference před hlasováním uvedla, že ve hře je „podstata a smysl, který společnost přikládá roli matek a otců při výchově dětí“. Irští biskupové zdůraznili, že „komplementarita (vzájemné doplňování) muže a ženy je samotným jádrem instituce manželství“. Registrované partnerství bylo v Irsku schváleno v roce 2011.

(zdroj: L´Osservatore Romano, Vatican Insider, QN; ilustrační foto: Roman Albrecht / Člověk a víra)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou