Lupa
Obsah Obsah
Portál

Papež František předsedal Řádné radě biskupské synody

Datum publikace28. 5. 2015, 15.07
TiskTisk

Tématem římského setkání, které proběhlo ve dnech 25. – 26. května 2015, byla příprava tzv. Instrumentum laboris nadcházející biskupské synody a některé metodologické otázky.

Vatikán: Ve dnech 25. – 26. května 2015 se ve Vatikánu sešla Řádná rada biskupské synody, aby pokračovala v přípravách na podzimní zasedání biskupů z celého světa, které bude mít téma „Povolání a poslání rodiny v církvi a současném světě“. Radě předsedal osobně papež František. Podle vatikánského tiskového střediska papežova přítomnost „zdůraznila důležitost, kterou Svatý otec současnému synodnímu procesu přikládá“.

Účastníci se věnovali především přípravnému dokumentu nacházející synody, tzv. Instrumentum laboris, který vzniká na základě závěrečné zprávy loňského synodního zasedání a odpovědí na otázky, jež do Vatikánu zaslaly jednotlivé biskupské konference, společenství, organizace i jednotlivci.

„Díky rozsáhlé a hloubkové studii textu vznikly návrhy a příspěvky, které budou do textu dále zapracovány,“ uvádí tiskové prohlášení s tím, že výsledky byly předány generálnímu sekretariátu synody, aby je zpracoval, přeložil do různých světových jazyků a publikoval během příštích několika týdnů.

Řádná rada biskupské synody se také zamýšlela nad některými návrhy ohledně změny metodologie průběhu synody.

(foto z loňského zasedání biskupské synody: Daniel Ibanez / CNA)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou