Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Bono Vox papeži Františkovi: Chceme pracovat s vámi

Datum publikace29. 5. 2015, 16.28
TiskTisk

Frontman skupiny U2 vyzývá k naléhavému řešení problému chudoby. Obrací se přitom na katolickou církev, která sehrála roli při oddlužení zemí třetího světa v roce 2000.

Milán: „Papeži Františku, vaše solidarita s těmi nejzranitelnějšími opravdu inspirovala mě i mnoho z nás, a chceme pracovat s vámi. Jsem připravený vyhrnout si rukávy.“ Tato slova vzkázuje hlavě katolické církve frontman skupiny U2 Bono Vox. Ve videoposelství zaslaném u příležitosti prezentace knihy „Terra e Cibo“ (Země a jídlo) pořádaném Papežskou radou Iupax na milánském EXPO volá po řešení problému chudoby.

„Vzpomínáte, že zde už jednou bylo propojení mezi hudební komunitou a společenstvím víry, a bylo to mimořádné, opravdu církev byla v centru tohoto hnutí, které se jmenovalo Jubileum 2000 – Odpusť dluh, pokud to říkám správně.“ Známý zpěvák připomíná mezinárodní hnutí, které se zrodilo v 90. letech a jehož cílem bylo oddlužení zemí třetího světa. Svou roli zde sehrála také církev i Jan Pavel II., který v encyklice Tertio Millenio Ineuente vyzval k aktivitě křesťanů v této oblasti. „Křesťané se musí stát hlasem všech chudých světa a v přesvědčení, že jubileum je k tomu vhodnou dobou, uvažovat mezi jiným o snížení, ne-li vůbec o vymazání mezinárodního dluhu, který zatěžuje budoucnost mnoha národů,“ napsal Jan Pavel II. v encyklice, která byla publikována v roce 1994.

Bono Vox dále vypočítává výsledek jubilea: Dluhy v hodnotě téměř 126 miliard dolarů (přes 3 biliony korun) byly smazány, 57 milionům dětí bylo v Africe umožněno chodit do školy, 13,5 milionů lidí dostalo přístup k lékům proti AIDS. Podle zpěváka nyní umírá o 3 miliony dětí méně. „Věřím, že toto se stalo díky sociálnímu učení katolické církve i díky ostatním církvím,“ uvedl Bono.

„Ptám se vás tedy: Lidé okolo vás to vědí? Kdo to ví? Zastavil se snad někdo z nás, aby přemýšlel nad tím, co se stalo? Věřím totiž, že je neuvěřitelně důležité, aby katolická církev věděla, co se stalo pod jejím vedením, protože to nám může pomoci, abychom něco podobného zopakovali,“ říká Bono Vox na videu.

Frontman skupiny U2 tedy vyzývá k nové iniciativě, ve které by se sjednotili všichni lidé dobré vůle, „zleva i zprava, bohatí i chudí, všechny národy, všechna náboženství,“ a zajistili dostatek jídla pro všechny.

Ve videoposelství se obrací na přítomné se vzkazem pro papeže Františka: „Jestli vám to nebude vadit, předejte zprávu, pokornou zprávu, také Jeho Svatosti papeži Františkovi, jehož jsem velkým fanouškem – a kdo není? Papeži Františku, vaše solidarita s těmi nejzranitelnějšími opravdu inspirovala mě i mnoho z nás, i mimo slova a mimo hudbu, a chceme pracovat s vámi, pro vás. Jsem připravený vyhrnout si rukávy, jsem připravený kráčet, jsem připravený čelit strukturám chudoby a lhostejnosti, které vězní ty nejchudší v nespravedlnosti a hladu.“

Podle Bona Voxe mají této zprávě naslouchat také účastníci summitu G7, který se bude konat začátkem června v Německu, i ti, kdo se v polovině příštího měsíce zúčastní v Addis Abebě summitu o globální chudobě.  

V závěru zpěvák vyzývá k boji proti korupci, kvůli níž část financí mnohdy nedorazí do rozvojových zemí.

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou