Lupa
Obsah Obsah
Portál

Noc kostelů 2015 v brněnské diecézi se vydařila

Datum publikace30. 5. 2015, 11.00
TiskTisk

Letošní Noc kostelů proběhla na území brněnské diecéze ke spokojenosti všech zúčastněných, pořadatelé z jihomoravské metropole, ale i z dalších měst i menších míst si pochvalují příjemné počasí, skvělou atmosféru a vysokou účast návštěvníků. Na území města Brna v 51 kostelech, sborech, modlitebnách a duchovních centrech předběžně odhadují kolem 100 000 návštěvníků (výsledky z celé diecéze budou k dispozici začátkem příštího týdne). Rekordní účast potěšila zejména pořadatele na Vysočině, kde poprvé přálo i počasí.

Brno: V páteční předvečer bylo možné v okolí kostelů potkat skupinky lidí všech věkových kategorií, rodiny s kočárky a dětmi, mladé lidi i dospělé s červenými brožurami s programem Noci kostelů. V odpoledních hodinách, dříve než Noc kostelů zahájilo společné vyzvánění zvonů v 17.50 napříč celou diecézí, byly v centru zájmu příchozích programy pro rodiny s dětmi: soutěže, tvořivé programy, hry a divadelní představení, které přibližovaly historii či život patrona kostela a ostatních světců, nebo nesly poselství do každodenního života malých návštěvníků. V Brně na Moravském náměstí vyrostla dlouhá zeď z kartonů, kde mohli všichni příchozí ztvárnit svého anděla, již pošesté zde měla svůj start také soutěž Tajemství brněnských kostelů pro dvojice malých detektivů.  V kostele sv. Michala se návštěvníci dozvěděli o  základech psaní ikon a mohli si zkusit namalovat skicu své ikony, za zmínku stojí i stínové divadelní představení Exodus o východu Izraelitů z egyptského otroctví v katedrále a představení biblických tanců u sv. Augustina v Masarykově čtvrti.

Mnoho zájemců chtělo vystoupat na chrámové věže, např. v katedrále sv. Petra a Pavla poprvé i na druhou petrovskou věž, tzv. Propitou, dále v Židenicích u sv. Cyrila a Metoděje či v mariánském kostele v ulici Křenová. Zájem byl také o prohlídky dalších běžně nepřístupných míst, kůrů, rajských zahrad, krypt a sakristií.

Řada lidí uvítala i možnost ztišení v záři svící nebo při hudbě varhan. V kostele sv. Maří Magdaleny proběhl např. tento dívčí rozhovor: „Co je to za menší útulný kostel?“ „No, sem často chodila moje babička - asi vyprosit ochranu a pomoc pro všechny z její široké rodiny.“ Také závěr celého večera na mnoha místech patřil přímluvám a prosbám o požehnání, zazněly varhanní koncerty a zpěvy Taizé se čtením biblických úryvků.  

Z ohlasů návštěvníků i prvních zpětných hlášení pořadatelů vyplývá opět zážitek příjemné a radostné atmosféry, pestré nabídky, prožitek setkání, ztišení a spokojenost  zúčastněných.

Autor článku: Martina Jandlová
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou