Lupa
Obsah Obsah
Portál

Prázdninový trend: workcampy

Datum publikace2. 6. 2015, 15.43
TiskTisk

Pracovní tábor, český ekvivalent k modernímu označení workcamp, není příliš lichotivý. Ovšem dnes již fungující a stále přibývající tábory tohoto typu, jejichž náplní je především manuální práce, naopak začínají vytvářet zdroj prázdninového nadšení. Workcampy se stávají velmi atraktivní a vcelku originální alternativou k celé řadě nabídek, jak strávit dovolenou, a to v katolickém, ale i v mimocírkevním prostředí.

Workcampy, pořádající profesionální agentury, lákají především na nové zážitky či příležitost podívat se do zahraničí. Workcampy, které nabízí církevní organizace či komunity vybízí mladé zvláště k tomu, aby přispěli svými silami a energií tam, kde je to opravdu třeba, i když to může být někdy náročné. Cílem těchto snah je celkově pomoci zlepšit atmosféru vytipované lokality a obohatit místní obyvatele svým nadšením, nezištností a živým společenstvím. Těžko však poměřit, kdo je kým nakonec více obdarován. 

K činnostem, s nimiž se dobrovolníci nejčastěji potýkají, patří sekání dříví, natírání plotu, něco vykopat, přibít či vysmýčit. Svůj vděk pak lidé z domácností, ve kterých se pracuje, vyjadřují různě, většinou se však domů odchází s plným žaludkem a 'boulemi až za ušima'. Naplánovaná práce někdy sklouzne spíše k povídání a rozhovorům u šálku kávy, kdy se lidé často zcela spontánně začnou vyptávat na otázky víry.

Kromě práce je stejně hodnotnou součástí těchto projektů připravený kulturní program, vyplňující čas po večerech. Kromě toho, že si zde pracanti odpočinou a na chvilku odloží své montérky, může se zde sejít celá vesnice a utužit sousedské vztahy. Tradičně lze přijít na koncert, divadelní představení, letní kino či přednášky různých témat.

Současný workcampový trend odstartoval projekt s názvem SummerJob. Poprvé se konal před bezmála šesti lety na území Manětínska u Plzně z iniciace mladých lidí z Hnutí fokoláre. SummerJob se po třech letech přestěhoval na území Broumovska do Královehradeckého kraje a oblast na západě Čech převzali mladí, tentokrát z okruhu Misionářů oblátů, a již potřetí zde organizují Workship. Činností a programem se nechal inspirovat od svých předchůdců, celkově však akce probíhá v menším a rodinnějším měřítku. První ročník dobrovolnického týdne Workcamp SPS zahájí letos v Podkrkonoší spolek Fontes tres.

Letošní přihlašování na SummerJob je již uzavřeno, kapacita 140 míst byla do 18 hodin po spuštění registrace zaplněna. Na WorkshipWorkcamp SPS je stále možné nahlásit svoji účast, hlavní podmínkou je dovršení věku 18 let.

Přesto, že se organizátoři snaží náklady těchto dobrovolných aktivit snížit na minimum, finanční i materiální pomoc je velmi vítána.

Navštivte stránky jednotlivých workcampů a seznamte se s podrobnostmi.

SummerJob: summerjob.naplno.net

Workship: workship.farnostplasy.cz

Workcamp SPS: workcamp.fontes-tres.cz

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou