Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež navštíví Sarajevo

Datum publikace3. 6. 2015, 11.53
TiskTisk

Papež František uskuteční 6. června 2015 návštěvu hlavního města Bosny a Hercegoviny, s úmyslem podpořit mír a usmíření mezi místními pravoslavnými Srby, katolickými Chorvaty a bosenskými muslimy, jejichž válečný spor skončil před 20 lety. Motto osmé pastorační výpravy papeže Františka zní Pokoj s Tebou.

Řím: Po 18 letech, které uplynuly od doby poslední návštěvy papeže Jana Pavla II., se i František rozhodl podpořit svou osobní přítomností oblast na Balkánském poloostrově, stále se zotavující po devastující válce. Ta zde vypukla po rozpadu bývalé Jugoslávie na počátku devadesátých let a skončila mírovou dohodou až v roce 1995. Zemřelo zde kolem 100 tisíc lidí a téměř 2 miliony obyvatel bylo nuceno uprchnout ze svého domova. Dodnes se země potýká s hospodářskými a sociálními obtížemi.

Papež František, spolu s předsedou Papežské rady pro mezináboženský dialog kardinálem Jean-Louis Tauranem a kardinálem Kurtem Kochem, předsedou Papežské rady pro jednotu křesťanů, přiletí na sarajevské letiště v sobotu ráno, kde je přivítá chorvatský zástupce tříčlenného státního Prezídia.

Kromě soukromého oběda se šesti biskupy Bosny a Hercegoviny se papež setká i s místními kněžími, řeholníky a seminaristy, kteří se s ním podělí o svá osobní svědectví. Poté navštíví františkánské studentské centrum, ve kterém je naplánované ekumenické a mezináboženské setkání s představiteli místní muslimské, židovské a ortodoxní komunity. Ještě než se papež přemístí na olympijský stadion, kde bude slavena mše svatá, promluví ke státním orgánům a diplomatickému sboru. Svůj celodenní program ukončí v centru mládeže, jež bylo věnováno papeži Janu Pavlovi II. Bude se zde hovořit o současné situaci v Sarajevu, o výzvách, kterým tu musí čelit mladí lidé, jako je například problém nezaměstnanosti - jedné z nejvyšší v Evropě.

Tiskový mluvčí Svatého stolce Federico Lombardi sdělil, že ohledně papežovy cesty do Sarajeva nepanují zvýšené obavy o jeho bezpečnost.

Přímý přenos pobytu svatého otce v Sarajevu můžete sledovat od 9.00 hodin (sobota 6. června 2015) na TV Noe.

Bosna a Hercegovina má v současnosti necelé 4 miliony obyvatel, z nichž většinu reprezentuje bosensko-muslimská komunita; katolická menšina zde tvoří 15 % populace.

(zdroj: Zenit, news.va, foto: Bohumil Petrik/CNA)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou