Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Velehrad připomene pouť, která šokovala komunistický režim

Datum publikace3. 6. 2015, 12.00
TiskTisk

Konference a výstava s názvem Velehrad vás volá! připomenou v průběhu příštího týdne třicáté výročí památné pouti na Velehradě, která otřásla komunistickým režimem. Záštitu nad akcí, které se zúčastní také kardinál Joachim Meissner, převzal olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

Velehrad: Vypískat komunistické funkcionáře, to bylo v roce 1985 téměř nepředstavitelné. Přesto k tomu došlo. U příležitosti 1100. výročí úmrtí sv. Metoděje se na začátku července 1985 chystala na Velehradě velká poutní slavnost. Církevní představitelé i věřící se těšili na příjezd papeže Jana Pavla II. Komunisté mu však vstup do země nepovolili a rozhodli se slavnost proměnit v mírovou manifestaci. Nevyšlo jim to.

Čtvrt milionu převážně mladých lidí, povzbuzených výzvou papeže Jana Pavla II. „Nebojte se!“, vypískalo komunistické funkcionáře a předložili režimu účet za desetiletí náboženského útlaku a nerespektování občanských práv. Byla to událost významem i překvapivostí zcela mimořádná.

Třicet let poté připomene velehradskou pouť mezinárodní konference a výstava, kterou připravil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) ve spolupráci s Univerzitou Palackého v Olomouci. Obě akce se uskuteční pod názvem „Velehrad vás volá! Vliv Helsinské konference na rozvoj aktivit církví ve středoevropském prostoru“.

Konference se uskuteční ve dnech 11.–12. června 2015 ve Velehradském domě sv. Cyrila a Metoděje (U Lípy 302). Vystoupí na ní kardinál Joachim Meisner z Kolína nad Rýnem, držitel Řádu Bílého lva III. třídy, a společně s ním například německý historik, teolog a propagátor dialogu mezi Východem a Západem Adolf Hampel či novinářka a překladatelka Petruška Šustrová. Podrobný program konference je k dispozici zde.

Vernisáž výstavy se uskuteční ve středu 10. června od 18.00 hodin v kapli Cyrilka na Velehradě. Úvodní slovo během ní pronese olomoucký arcibiskup Jan Graubner, který také nad oběma akcemi převzal záštitu, a náměstek ředitele ÚSTR Ondřej Matějka. Výstavu v kapli Cyrilka bude možné zhlédnout do 31. srpna 2015.

(s využitím zprávy Ústavu pro studium totalitních režimů)

Autor článku: Jiří Gračka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou