Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Štafeta z Prahy do Orvieta spěje do finiše

Datum publikace5. 6. 2015, 17.14
TiskTisk

Zítra, v sobotu 6. června 2015, ve večerních hodinách doputuje do italského Orvieta štafeta, která připomíná cestu kněze Petra z Prahy do Říma v roce 1263, na základě které se dnes po celém světě slaví svátek Těla a krve Páně. Akci spolupořádá Arcidiecézní charita Praha a záštitu nad ní převzal pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka.

Praha/Orvieto: Letošní již dvanáctý ročník štafety odstartoval ve středu 20. května 2015 od pražského arcibiskupství. Letos poprvé se koná formou pěšího putování, nikoli běžecké štafety. Kardinál Duka zapálil oheň štafety a požehnal mladým lidem z Čech a Itálie, kteří se na pouť vydávají. Do italského Orvieta doputují v sobotu 6. června ve večerních hodinách. Následovat bude kulturní a sportovní program konaný přímo na náměstí v Orvietu před hlavní katedrálou, která byla postavena na počest tohoto svátku. Vyvrcholením svátku je následný velkolepý průvod městem (neděle 7. června 2015), který na televizních obrazovkách sleduje celá Itálie.

Myšlenka připomenout tímto způsobem cestu kněze Petra z Prahy do Říma v roce 1263 vznikla v roce 2000, kdy byla Praha Evropským městem kultury. „Štafeta z Prahy do Orvieta je již tradiční akcí, která má sportovní, kulturní, společenský a duchovní rozměr. Jejím prostřednictvím vznikly silné vazby mezi pražskou arcidiecézí a diecézí Orvieto-Todi,“ říká Pavel Šimek, zástupce ředitele Arcidiecézní charity Praha.

(zdroj a foto: Jarmila Lomozová, Arcidiecézní charita Praha)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou