Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Setkání Papežských misijních děl v Římě

Datum publikace8. 6. 2015, 16.38
TiskTisk

Pravidelné generální shromáždění Papežských misijních děl (PMD) proběhlo v Římě ve dnech 1. - 6. června 2015. Zúčastnili se ho zástupci ze 120 zemí všech kontinentů. Českou republiku zde zastupovali nový národní ředitel PMD Leoš Halbrštát a P. Jiří Šlégr. Součástí programu byla také audience u Svatého otce.

Řím: Prefekt Kongregace pro evangelizaci národů kardinál Fernando Filoni zahájil setkání slovy: „Jsem rád, že toto shromáždění je místem, ve kterém se celá misijní církev spojuje v bratrském společenství ve službě evangelizace. Kongregace pro evangelizaci národů a Papežská misijní díla mají to privilegium, že přesahují hranice místní církve a vlastních zemí.“

Dále zdůraznil tři události: Rok zasvěceného života, „který by měl povzbudit k evangelizaci dnešních lidí skrze svědectví o Kristu novou evangelní radikalitou, vynalézavou láskou a prorockou rolí, která je nezbytná v naší době,“ dále Rok Milosrdenství, jež „může povzbudit k větší odvaze při naší činnosti,“ a 50. výročí zveřejnění koncilního dokumentu Ad gentes o misijní činnosti církve, který bude tématem plenárního zasedání Kongregace pro evangelizaci národů v listopadu t. r.

Účastníci měli na setkání příležitost sdílet se v diskusních skupinkách, vzájemně se inspirovat svými mezinárodními zkušenostmi a hovořit o strategii podpory světové misijní solidarity. Prezentaci aktuálních přehledů činností PMD za minulý rok a plány na rok letošní přednesli příslušní generální sekretáři: za Papežské misijní dílo šíření víry P. Ryszard Szmydki, OMI; za Papežské misijní dílo sv. Petra apoštola P. Fernando Domingues, MCCI; za Papežské misijní dílo dětí Dr. Baptistine Ralamboarison, za Papežskou misijní unii P. Vito Del Prete, PIME. Pozornost se věnovala také revizi Stanov PMD.

V závěru týdenního generálního shromáždění se konala tradiční audience v Apoštolském paláci, kde papež František přivítal národní ředitele PMD slovy „Jak rád bych také pro vás našel slova, která by vzbudila dobu horlivější, radostnější, velkorysejší a odvážnější evangelizace, plné lásky až do krajnosti a překypující nakažlivým životem.“ (Evangelii gaudium, 15)

František pokračoval výzvou: “Pěkně prosím, dávejte si pozor, abyste neupadli do pokušení stát se nevládní organizací, či úřadem na distribuci řádné a mimořádné pomoci. Peníze nám pomáhají, ale také se mohou stát zkázou misie. Pokud se zaměříte hlavně na funkčnost anebo jí vyhradíte velký prostor, přivede vás to do záhuby. Když jsme si příliš jisti zdrojem misie, tedy jejím Hybatelem, nastává smrt. Prosím, v rámci mnoha plánů a programů nevylučujte z misionářského díla Ježíša Krista, neboť je to Jeho dílo. Církev, která se omezila na výkonnost stranického aparátu, už zemřela, i kdyby ještě po staletí přetrvávaly její programy a struktury pro kleriky a laiky, kteří jsou zaneprázdněni sami sebou.“

Letošní generální shromáždění PMD bylo zakončeno závěrečnou řečí a večerní mší celebrovanou prezidentem PMD a pomocným sekretářem Kongregace pro evangelizaci národů Mons. Protase Rugambwou.

Více informací: www.missio.cz.

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou