Lupa
Obsah Obsah
Portál

O čem píše KT č. 24/2015

Datum publikace9. 6. 2015, 17.16
TiskTisk

O čem píše nový Katolický týdeník? Naleznete v něm např. report z papežské návštěvy Sarajeva či profilový rozhovor s novým českobudějovickým biskupem Mons. Vlastimilem Kročilem, který bude v sobotu uveden do svého úřadu. V reportáži čísla se podíváte na o víkendu skončené Dny víry či si můžete přečíst téma: Jak (se) zpovídat? Perspektivy se mj. věnují uprchlické problematice a příloha Doma pak rozebírá téma Adoptované dítě.

František vyzýval k pokoji a smíření. 11 hodin strávil papež František v „evropském Jeruzalémě posetém jak hroby z bratrovražedné války, tak synagogami, chrámy a stále četnějšími mešitami. Přijel, aby povzbudil zdejší Srby, Chorvaty a Bosňany k aktivnímu vytváření rovnosti a pokoje.

S chybami počítám a strach nemám. S Mons. Vlastimilem Kročilem rozprávíme jen pár desítek hodin před biskupským svěcením v jeho současném domově. Klid veselského farního dvora za pár dnů vymění za ruch biskupského úřadu.

Dny víry: Setkání, která proměňují životy. Kromě besed a záplavy kulturních akcí – výstav, koncertů, divadel nebo filmových projekcí měly Dny víry ještě jednu velmi důležitou součást: rozhovory s lidmi přímo na ulici. KT byl u toho.

Téma: Jak (se) zpovídat? Potkat v životě moudrého a citlivého zpovědníka není vůbec samozřejmé. Ne každému se to vždy podaří. O radostech i strastech této části kněžské služby hovoříme s člověkem nad jiné povolaným – karmelitánem P. Vojtěchem Kodetem.

Perspektivy: Nezačínali jsme s čistým stolem. Před 25 lety se konaly první svobodné volby. Přinášíme ohlédnutí za touto historickou událostí z perspektivy někdejšího aktéra Petra Pitharta.

Perspektivy: Pomohou kvóty pro uprchlíky? Bouřlivou diskusi vyvolal nedávný záměr Evropské komise rozmístit uprchlíky ze zemí Afriky a Blízkého východu do zemí EU prostřednictvím kvót pro jednotlivé země. Je tento záměr správný?

Doma: Adoptované dítě. Nenarodily se nám, ale jsou naše. Jste už nějakou dobu svoji, a vytoužené miminko stále nepřichází. A tak se rozhodnete dítě adoptovat – jako zhruba pět stovek jiných párů ročně.

Jan Rosák: Kája Mařík nám může jít příkladem. Kdo by neznal Videostop, Riskuj, Vegu či Magion? Usměvavý moderátor na televizní obrazovce doprovázel celou jednu generaci diváků. Málokdo ale ví, že má blízko i k těm nejmenším:vlastní sbírku všech vydání románu Felixe Háje Kája Mařík.

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou