Lupa
Obsah Obsah
Portál

Nightfever v pátek rozpálí centrum Plzně

Datum publikace10. 6. 2015, 13.04
TiskTisk

12. června 2015 se v centru Plzně uskuteční česká část celosvětové evangelizační akce Nightfever, při níž budou mladí dobrovolníci procházet ulicemi, navštěvovat kavárny či bary, a zvát všechny lidi do kostela Nanebevzetí Panny Marie, aby si sem přišli zapálit svíčku na svůj osobní úmysl.

Plzeň: Tento týden v pátek 12. června 2015 rozpálí centrum Plzně Noční horečka, neboli akce s názvem Nightfever, která se v České republice bude konat vůbec poprvé.

Vznikla před deseti lety v Německu, v reakci na 20. světový den mládeže, při němž se skupina mladých lidí rozhodla nadšení z celé události, z každodenních modliteb, zpěvů a živého společenství přenést i do svých každodenních životů. Po velkém úspěchu prvního ročníku v německém Bonnu se začala akce opakovat a rozšiřovat i do jiných míst, a tak se z původně jednorázové události stala během několika posledních let vyhlášená tradice v mnoha městech po celém světě.

Myšlenka Nightfeveru je velmi prostá: otevřít kostel v centru města na celý večer a nabídnout lidem z venku možnost, přijít si sem zapálit svíčku na jakýkoliv úmysl. Dobrovolníci chodí po ulicích, náměstích, barech a rozdávají svíčky. Každý kdo chce, si může jít svíčku zapálit do kostela a pobýt tam, jak sám chce. Celá iniciativa tak koresponduje s výzvou papeže Františka, aby se církev více otevřela veřejnosti a vyšla z uzamčených kostelů ven do ulic. V tomto se Nightfever podobá i nedávno proběhlé Noci kostelů.

Nightfever charakterizují tři hlavní pojmy: mládež, jednota, Kristus.

Mládež: Jedna z hlavní zásad Nightfeveru spočívá v tom, že za jeho organizací stojí mladí lidé, kteří si zaslouží dostat důvěru místních kněží a šanci ukázat, co v nich je. Každý se může zapojit do služby, pro kterou je nejvíce obdarován, od hudby až po technickou podporu. Hlavní organizačný tým v Plzni tvoří mládež z oblátského společenství, přidají se však skupiny i jednotlivci z celé diecéze.

Jednota: Do evangelizace se mohou zapojit různá společenství i různé církve, všichni se však musí spojit v jednotné modlitbě a dodržovat daná pravidla jak formální stránky celé akce, tak při samotném oslovování lidí.

Kristus: Cílem všech těchto snah je setkání s Kristem, který bude po celou dobu přítomný ve vystavené Nejsvětější svátosti. Nepřetržitá hudba hrajících kapel, speciální výzdoba a intimní osvětlení kostela se postarají o dotvoření atmosféry pro uvolnění, ztišení, naslouchání, modlitbu. Příchozí budou moci naslouchat četbě z Písma či osobním svědectvím, zajít si ke svátosti smíření nebo se s někým společně pomodlit. Program bude ukončen půlnoční mší svatou, obětovanou za všechny návštěvníky večera a jejich úmysly.

O historii Nightfeveru, organizátorech a zapojených zemích je možné dozvědět se více na oficiálních stránkách www.nightfever.org.

K samotné páteční události v Plzni navštivte facebookové stránky www.facebook.com/nightfeverplzen.

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou