Lupa
Obsah Obsah
Portál

Rodinné asociace: Evropský parlam. překračuje kompetence

Datum publikace10. 6. 2015, 14.19
TiskTisk

Evropský parlament vstupuje do kompetencí členských zemí a porušuje princip subsidiarity, když vydává rozhodnutí v některých etických otázkách. Současně tak vnáší rozdělení do společnosti. Po úterním (9. června 2015) odhlasování Zprávy o strategii EU pro rovnost žen a mužů pro období po roce 2015 to prohlásila Federace katolických rodinných svazů v Evropě (FAFCE).

Štrasburk: „Jaká je vize budoucnosti Evropy? Evropský parlament směřuje k hlubokému rozdělení v důležitých otázkách.“ Těmito slovy kritizuje Federace katolických rodinných svazů v Evropě (FAFCE) poslední vývoj evropské legislativy v etických otázkách, zvláště po schválení Zprávy o strategii EU pro rovnost žen a mužů pro období po roce 2015, kterou navrhla německá poslankyně Marie Noichlová.

V úterý 9. června 2015 schválil Evropský parlament počtem 341 hlasů proti 281 zprávu, jež mj. vyzývá k boji proti násilí na ženách, k rovné účasti na trhu práce a ve vedoucích pozicích a vyrovnání stávajících rozdílů v platech.  

Současně však přijatá zpráva definuje přístup k 'sexuální a reprodukční zdravotní péči a s tím spojenými právy' za základní lidské právo a podtrhuje „právo“ na bezpečnou péči související s potratem. Zpráva také vyzývá k vytvoření „modelů osvědčených postupů“ v oblasti sexuální výchovy pro mladé lidi v celé Evropě.

Podle zprávy, která není pro jednotlivé členské státy právně závazná, se dále mají členské státy zasadit o provádění sexuální výchovy ve školách. Je také třeba také „ukončit diskriminaci“ v přístupu k asistované reprodukci. Dále je doporučeno, aby se rodinné i právní předpisy „stávaly komplexnějšími“ s ohledem na rodičovství LGBTI osob.

Jak uvádí Federace katolických rodinných svazů v Evropě (FAFCE), v  Evropském parlamentu v současnosti značně roste počet usnesení, které chtějí vnutit určitý konfliktní pohled na vztahy mezi mužem a ženou, místo aby podpořily důstojnost všech.  

FAFCE v této souvislosti připomíná březnové rezoluce, které požadovaly právo na potrat a vyzývaly členské státy k přijetí homosexuálních manželství. Zpráva Marie Noichelové pak podle organizace vůbec „poprvé v dějinách Evropského parlamentu“ žádá změnu rodinné legislativy s ohledem na LGBT rodičovství.

Podle rodinných asociací však Evropský parlament překračuje své kompetence a porušuje princip subsidiarity, když zasahuje do témat, které spadají do pravomoci členských států.

FAFCE také upozorňuje, že v projednávaných otázkách nepanuje mezi členskými státy všeobecný konsensus. Stále více naopak na evropském kontinentu dochází v těchto otázkách k „hlubokému rozdělení mezi občany a jejich zvolenými zástupci na národní i evropské úrovni“.

Federace se také řečnicky ptá, zda je opravdu zajištěn nejlepší zájem dítěte, předepsaný mezinárodními úmluvami, když se „s potleskem znovu podporuje právo na potrat“.

V článku o asistované reprodukci pak podle FAFCE chybí jakákoliv zmínka o dětech, jimž jsou takto odebíráni jejich biologičtí rodiče. Asistovaná reprodukce dále otevírá dveře k přijetí náhradního mateřství.

Federace v prohlášení připomíná postoje některých evropských zákonodárců. Například podle Daniely Aiutové (Itálie) jsou např. zprávy Výboru EP pro práva žen a rovnost pohlaví „pravidelně manipulovány“. Výbor podle poslankyně nemá být místem vlivu lobbystických organizací. Jiní zákonodárci zase kritizují porušování principu subsidiarity (Angelika Nieblerová z Německa, Marian Harkin z Irska).

Podle FAFCE však v současnosti roste mezi poslanci opozice, která se staví proti „této ideologické vizi, jež je daleko od každodenního života mnoha mužů a žen“.

Federace katolických rodinných svazů v Evropě (FAFCE) sdružuje rodinné asociace z 15 evropských zemí. Má status účastníka v Radě Evropy a je členem Platformy EU pro základní lidská práva. Členy FAFCE jsou i česká centra pro rodinu.

Stanovisko Národního centra pro rodinu naleznete ZDE.

(zdroj: FAFCE, KNA, European Dignity Watch)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou