Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Brně do nové zahrady? Od neděle

Datum publikace12. 6. 2015, 16.17
TiskTisk

V neděli 14. června 2015 se v Brně otevře Boromejská zahrada na severním úpatí Špilberka. Nadace Partnerství zde během celoevropského Víkendu otevřených zahrad v 15.00 slavnostně zpřístupní veřejnosti místo  s pozoruhodnou historií, které bylo teprve v loňském roce navráceno původním vlastníkům. Přímo sousedí s nadační Otevřenou zahradou, sloužící veřejnosti a školám od jara 2013. Nové dílo požehná Marek Orko Vácha.

Brno: Nadace Partnerství se již od roku 2006 snaží obnovit místo na ulici Údolní život. Boromejky zde měly do války (1864-1944) klášter s přilehlými zahradami; ten sice podlehl skáze během spojeneckých náletů na město, ale ještě do zabrání komunisty v roce 1950 jej nahradil internát spravovaný sestrami. Zahrady zůstaly, leč za minulého režimu zpustly.

Díky spolupráci Nadace Partnerství s městem Brnem a zejména s Kongregací Milosrdných sester sv. Karla Boromejského se do zahrad nyní vrací život. Nejprve s Otevřenou zahradou na pozemcích Nadace, která byla otevřena pro veřejnost na jaře 2013, a nyní i na sousedních pozemcích ve vlastnictví Boromejek a města Brna.

Tyto zahrady nám byly vráceny v rámci církevních restitucí. Jsme rády, že se jejich obnovy ujala Nadace Partnerství. Podporujeme jejich záměr otevřít tyto zahrady veřejnosti a využívat je k vzdělávacím aktivitám,“ uvedla M. Bohuslava Marie Kubačáková, generální představená Kongregace Milosrdných sester sv. Karla Boromejského.

V nově otevřené Boromejské zahradě se budou konat letní příměstské tábory, výukové programy pro děti i dospělé nebo bylinkové dílny. Už dnes zahrada slouží široké veřejnosti, která si na pronajatých vyvýšených záhoncích pěstuje ovoce, zeleninu i květiny.

Chceme poskytnout Brňanům příjemné místo k odpočinku, ekologickému vzdělávání, zahrádkaření a vrátit sem i drobné zvířectvo v rámci projektu městské minifarmy, který bychom rádi dokončili během let 2015 a 2016 – v závislosti na podpoře, jakou se nám podaří získat,“ přiblížil Miroslav Kundrata, ředitel Nadace Partnerství. „Městským dětem zoufale chybí přirozený, neromantizovaný vztah k tradičnímu zemědělskému koloběhu, banální povědomí o cestě potravy od hlíny až po vidličku. O tom, odkud se bere jídlo na našem stole, o tom, že vejce nepochází ze supermarketu, ale od živých slepic; chybí jim základní návyky pro přežití. Když se nám podaří alespoň zasít semínko u nejmladší generace, minifarma splní svůj účel,“ dodává Kundrata.

Více o historii a současnosti zahrad na ulici Údolní hledejte na http://www.otevrenazahrada.cz.

(zdroj: Monika Urbášková, PR Nadace Partnerství)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou