Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 25/2015

Datum publikace17. 6. 2015, 13.36
TiskTisk

Přicházející Katolický týdeník se věnuje biskupskému svěcení Mons. Vlastimila Kročila či návštěvě české ekumenické delegace u papeže Františka. Téma KT se věnuje otázce majetkového vyrovnání a souvisejícím hypotézám o bohatství církve. Příloha Doma se pak věnuje tématu dobrého manželství.

Mons. Vlastimil Kročil - nový biskup českobudějovický. Naposledy před čtvrtstoletím zažila katedrála v jihočeské metropoli biskupské svěcení. Minulou sobotu jej přijal nový biskup, do služby jej uvedl kardinál Dominik Duka. Událost přibližujeme v reportáži, včetně připojených přání.

Papež přijal Čechy. Díky Husovi. V knihovně Apoštolského paláce ve Vatikánu přijal toto pondělí papež František českou husovskou delegaci.

Téma: Bohatá církev? Co se děje s majetkovým narovnáním? A bude nyní církev opravdu bohatá? Jak lze měnit její pověst a jaká odvážná rozhodnutí před ní stojí. Více napoví téma KT.

Perspektivy: Král Zikmund. Při šestistém jubileu Jana Husa a Kostnického koncilu nelze opomenout postavu Zikmunda Lucemburského. Přezdívá se mu u nás „liška ryšavá“, přičítá se mu vychytralost, proradnost, podivně nepřátelský vztah k Čechám a Čechům. Přitom současná historiografie nabízí dost odlišný pohled na tohoto císaře, podle některých dokonce nejvýznamnějšího evropského panovníka pozdního středověku vůbec. Bylo by užitečné se na Zikmunda podívat nově, bez mámivých klišé. A zároveň se jeho očima podívat na případ Jana Husa.

Perspektivy: Existují hranice pro modlitbu? Během nedávné návštěvy Sarajeva vyzval papež František příslušníky Židů, křesťanů a muslimů ke společným modlitbám. Sám dokonce při této příležitosti veřejnosti představil modlitbu, která by pro stoupence abrahámovských náboženství byla přijatelná. Jak tuto snahu hodnotí zástupci zmíněných vyznání?

Na kom se provinil Zacheus. „Pán Bůh se postará. Ale potřebuje k tomu nás jako své služebníky,“ říká Gabriela Kabátová, výkonná ředitelka Mezinárodního vězeňského společenství ČR – křesťanského dobrovolnického sdružení na pomoc uvězněným a jejich obětem.

Doma: Manželství na dlouhá léta. Dobré manželství je jako pevný dům, kde se lidé cítí svobodně, bezpečně a „doma“. Jak jej ale postavit a udržovat na dlouhá léta? Ptáme se dvou stavitelů – Josefa a Růženy Beránkových, kteří právě takový domov delší dobu tvoří.

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou