Lupa
Obsah Obsah
Portál

Izraelský prezident odsoudil žhářský útok na poutní kostel

Datum publikace19. 6. 2015, 17.32
TiskTisk

Kostel ve městě Tabgha a přilehlý benediktinský klášter se stal v noci ze středy (17. června 2015) na čtvrtek terčem žhářského útoku. Izraelský prezident Reuven Rivlin uvedl, že čin je útokem na samotnou strukturu života v Izraeli, kde žijí lidé různého vyznání v harmonii.

Tabgha /Tel Aviv: Izraelský prezident Reuven Rivlin ostře odsoudil žhářský útok na křesťanský kostel ve městě Tabgha. Chrám a přilehlý benediktinský klášter, který je postavený na místě, kde podle tradice Ježíš zázračně nasytil tisíce lidí, napadli v noci ze středy na čtvrtek extremisté a založili zde dva požáry. Požár poničil část kláštera spravovaného benediktiny a atrium kostela. Na zeď napsali pachatelé hebrejský protikřesťanský nápis.

Byl jsem v šoku a zarmoucen, když jsem se ráno dozvěděl o požáru v kostele ve městě Tabgha. Tak hrozné zneuctění starodávného a svatého místa modlitby je útokem na samotnou strukturu života v naší zemi – kde se lidé různých vyznání snaží žít společně v harmonii a vzájemné toleranci a respektu,“ řekl izraelský prezident představenému benediktinů Gregorymu Collinsovi.

Současně dodal: „Izrael, jako stát a společnost, je povinen chránit a uchovávat posvátná místa pro všechna vyznání. Mohu vás ujistit, že příslušné orgány budou vyšetřovat tento zločin a vynaloží veškeré úsilí, aby byly osoby zodpovědné za tento čin předvedeny před soud. Jsem přesvědčen, že jen málo lidí škodí Izraeli více než ti, kteří provádějí takovéto činy.“

P. Collins vřele poděkoval prezidentovi za jeho prohlášení a uvedl: „Pane prezidente, velmi si vážím rozhovoru s vámi. Nejedná se jen o útok na náboženské skupiny, ale na celou izraelskou demokracii. Víme, že všichni lidé správného smýšlení v Izraeli jsou proti takovýmto činům, jež prování nepatrná menšina.“

Nejvyššímu státnímu představiteli také řekl: „Jedná se o jedno z nejnavštěvovanějších míst v Izraeli, s více než 5 000 návštěvníky denně, a nyní bude uzavřeno na tři dny.

Prezident dospěl k závěru, že „ve světě, kde extremismus volí cestu násilí a zastrašování, máme svatou povinnost spojit se v dialogu a porozumění.“ Benediktinského představeného Rivlin požádal, aby vyřídil soucit a přání pokoje všem členům své komunity.

Útok odsoudil také náměstek ministra zahraničí Tzipi Hotovely, který ve svém prohlášení uvedl: „Co nejdůrazněji odsuzuji tento čin. Stát Izrael respektuje svobodu vyznání pro všechna náboženství a staví se proti každému útoku na tuto svobodu. Jsem přesvědčen, že policie vynaloží veškeré úsilí, aby zadržela pachatele a aby se takovému jednání v budoucnu zabránilo.“

(zdroj: Fides, foto: David Shankbone)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou