Lupa
Obsah Obsah
Portál

K článku Lidových novin o biskupské synodě

Datum publikace24. 6. 2015, 15.46
TiskTisk

Nadcházející biskupské synodě se věnovaly dnešní Lidové noviny v článku nazvaném Církev by měla přijmout rozvedené (24. června 2015). Text však bohužel obsahuje více nepravd nebo významových posunů vůči včera zveřejněným materiálům. Považujeme tedy za dobré popsat zde věci dle skutečného stavu věcí, a to bez záměru komukoliv uškodit.

Vatikán/Praha: V úterý 23. června 2015 zveřejnil Vatikán pracovní text k nadcházející biskupské synodě věnované rodině, tzv. Instrumentum laboris. Ten shrnuje nejen závěry loňské synody, ale i názory mnoha biskupských konferencí, organizací a jednotlivců z celého světa. Panoramatický souhrn, který vedle sebe mj. staví široké spektrum pohledů, má sloužit jako podklad pro třítýdenní jednání biskupů na podzim letošního roku.

Lidové noviny vyzdvihly v článku „Církev chce přijmout rozvedené“ (24. června 2015) některé aspekty dokumentu. Text však obsahuje více nepravd či omylů, zejména v otázce rozvedených a znovu sezdaných věřících i vztahů stejného pohlaví.

Předně je třeba zdůraznit již zmíněnou povahu textu, který je pouhým podkladem pro jednání. Není proto možné v konkrétních otázkách tvrdit, že se církevní praxe „zřejmě změní“. Je-li synoda prostor, ve kterém má promlouvat Duch svatý, nelze předjímat její závěry na základě interpretace pracovních podkladů.

Podle Lidových novin Vatikán rozvedeným „nyní zapovídá svaté přijímání, alespoň pro některé by se to ale mělo změnit a svatý stolec je za jistých podmínek hodlá znovu přijmout do svých řad“.

Nový dokument se tématikou rozvedených věřících zabývá velmi podrobně, a to ve 21 bodech ze 147. Prochází přitom širokou škálou témat, jako jsou pomoc manželstvím v kritickém období, „velká řeka Božího milosrdenství“, umění doprovázení, rozvedení, kteří nevstupují do dalšího svazku, příprava kněží, proces prohlášení nulity manželství, pokání, ale i práva dětí, pastorační přístup, začlenění do křesťanského společenství, otázka svatého přijímání nebo rozvody v pravoslavné církvi.

Že rozvedení věřící jsou součástí křesťanského společenství, patří k dlouhodobému učení církve. Například Jan Pavel II. v encyklice Familiaris consortio (odst. 84, v Instrumentum laboris hojně citovaný) v roce 1981 důrazně věřící vybídl, aby rozvedeným „pomáhali se starostlivou láskou tak, aby se necítili odloučeni od církve“. Nebo Benedikt XVI. prohlásil, že tito lidé „musí cítit lásku církve, musí cítit, že jsou milováni a přijati, i když nemohou přijímat eucharistii. Musí vidět, že i takto žijí v církvi…“ (Světové setkání rodin v Miláně, 2012). Není tedy přípustné tvrdit, že církev chce synodou rozvedené „znovu přijmout do svých řad“.

Pracovní text k synodě však hovoří o potřebě jejich větší integrace do křesťanského společenství. Navrhuje přitom přehodnotit některé podoby vyloučení, které se praktikují v oblasti liturgicko-pastorační, vzdělávací nebo charitativní.

Právě větší integrace rozvedených je jednou z výzev synody: „Opravdovou výzvou není tolik otázka ´přijímání ano – přijímání ne´, nýbrž jak pomoci lidem, aby se cítili živou součástí a protagonisty církevního společenství,“ uvedl během prezentace encykliky zvláštní sekretář synody Mons. Bruno Forte. Téma rozvedených věřících podle něj během posledního roku zrálo. Požadavek zraněných rodin cítit se přijatě a uznaně v životě církevního společenství je podle italského arcibiskupa správným horizontem také pro další aspekty. „Jestliže se někdo necítí být přijatý a začleněný, i s úkoly v životě církve, jak je možné prohlubovat další věci?“ dodal.

„Pečovat o zraněné rodiny a umožnit jim zakusit nekonečné Boží milosrdenství je všemi považováno za základní princip,“ uvádí také dokument. Dále hovoří s odvoláním na papeže Františka o „umění doprovázet“ páry v obtížných situacích, po vzoru Ježíše, který doprovázel učedníky na cestě do Emmaus. Liší se však podoby pastoračního přístupu, které navrhují různí členové církve, a které synodní text nechává otevřené.

Co se týká osob s homosexuální orientací, dokument připomíná dlouhodobé církevní učení, podle kterého mají být přijímáni s úctou a jemnocitem, a je třeba se vůči nim vyhnout jakémukoliv náznaku nespravedlivé diskriminace. Text také navrhuje zvláštní pozornost vůči rodinám, v nichž žijí lidé s homosexuální tendencí.

Současně však dodává, že „neexistuje žádný základ, na kterém by se mohla stanovit analogie, byť jen vzdálená, mezi homosexuálními svazky a Božím plánem s manželstvím a rodinou“. Článek Lidových novin, kde se hovoří o „vstřícnějším postoji ke vztahům osob stejného pohlaví, představuje tedy významový posun.

Pracovní text k synodě je velmi bohatý a obsahuje desítky témat i těžkostí, které prožívají současné rodiny. Je nadějí všech, aby setkání biskupů odpovědělo na touhy mnoha věřících na celém světě.

„Média se často zajímala o několik palčivých témat,“ uvedl během úterní prezentace generální sekretář synody kardinál Lorenzo Baldisseri. Nové texty však představují celou škálu podnětů od smutku v rodině, role žen, významu třetího věku, sociálního vyloučení až po chudobu, emoční výchovu, postižení v rodině, svatební liturgii, úlohu rodin ve světě apod. Možná by bylo podnětné věnovat více pozornosti celé šíři těchto témat.

(foto: CNA / David Kerr)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou