Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 26/2015

Datum publikace25. 6. 2015, 14.16
TiskTisk

Aktuální Katolický týdeník se věnuje představení nové encykliky Laudato si’ nebo poselství Františkovy návštěvy Turína; neopomíjí ani aktuální problematiku migrace. Domácí zpravodajství je zaměřeno na uplynulé setkání tisk. mluvčích a gen. sekretářů evropských biskupských konferencí v Praze či uložení těla Josefa Toufara v Číhošti. Téma čísla: Ženy a totalitní režimy.

Věnujte se mládeži na ulici! 200. výročí narození sv. Dona Boska, modlitba u Turínského plátna, oběd s bezdomovci, setkání se salesiány a s mládeží, bohoslužba pro 100 tisíc lidí – tak vypadala minulá neděle papeže Františka, který zavítal do italského Turína.

Eko-encyklika je na světě. Nová encyklika papeže Františka Laudato si’ byla minulý týden představena ve Vatikánu i v Praze. „Jde o přelomový text,“ shodli se biolog P. Marek Vácha a biskup Václav Malý.

Perspektivy: Laudato si’. Desítky hodin studia věnoval nové „ekologické' encyklice zmíněný biolog P. Marek Orko Vácha, který ji představil nejen novinářům, ale nyní i čtenářům KT.

Téma: Ženy a totalitní režimy. Je to pětašedesát let, co byla komunisty popravena hrdinka protinacistického odboje Milada Horáková. Zemřela 27. června 1950. Jaké byly ženské oběti dvou totalit 20. století?

Perspektivy: Prověřit kořeny svého stromu. O tom, jak s užitkem strávit duchovní cvičení. Blíží se letní prázdniny, doba dovolených u moře, na chatě, na výletech – a pro mnohé věřící navíc čas, kdy se chystají na exercicie. Požádali jsme exercitátora P. Zdeňka Jančaříka SDB, aby se se čtenáři Perspektiv podělil o své zkušenosti.

V Číhošti zazní Toufarova modlitba. Již 12. července proběhne v Číhošti uložení ostatků komunisty umučeného P. Josefa Toufara. Hovořili jsme s postulátorem beatifikačního procesu P. Tomášem Petráčkem.

Den uprchlíků zaostřil na imigraci. „Modleme se za bratry a sestry, kteří museli uprchnout z domovů a hledají, kde by mohli žít důstojně a beze strachu,“ pronesl papež při své pravidelné generální audienci. Připomněl tak letošní Světový den uprchlíků, který připadá na 20. června.

Doma: Vysvědčení! Radost prožijte všichni společně. Vysvědčení nepřichází jako blesk z čistého nebe: je výsledkem úsilí dítěte během celého pololetí. Jsou-li rodičové zaskočení, znamená to, že nejspíš málo sledují školní výsledky svého potomka.
… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou