Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Příprava Světového setkání rodin ve Filadelfii 2015

Datum publikace25. 6. 2015, 17.41
TiskTisk

Delegace z Filadelfie dnes (25. června 2015) v Římě přednesla podrobnosti k přípravě Světového setkání rodin ve Filadelfii 2015. Přinášíme podrobnosti.

Řím: Přípravy 8. světového setkání rodin ve Filadelfii vrcholí, podrobnosti ohledně programu a návštěvy papeže Františka, která je jeho součástí, dnes představili zástupci přípravného týmu, mimo jiné např. filadelfský arcibiskup Charles Chaput a Mons. Vincenzo Paglia z Papežské rady pro rodinu.

Setkání rodin proběhne od 22. do 27. září 2015 s přítomností papeže Františka, a to od 26. září. K dnešnímu dni je přihlášeno téměř 12 tisíc účastníků z více než stovky národů; hostující Spojené státy zatím s nejvyšším počtem registrovaných, následuje Kanada, Vietnam, Dominikánská republika a Nigérie. Do chystání a samotné realizace celé akce je zapojeno více než 6 tisíc dobrovolníků. Přes 1600 lidí již nabídlo ubytování pro účastníky světového setkání.

Otec Charles Chaput vyzdvihl z bohatého programu setkání několik hlavních bodů. Každý den bude představeno jedno nebo dvě hlavní témata, o jejichž prezentaci se postarají hosté a odborníci z celého světa. Půjde především o rodinnou problematiku, jako např. témata o manželství, výchově dětí apod. Též jsou připravena zamyšlení nad obecnějšími aktuálními problémy, jako je imigrace či sexuální orientace. Předposlední den přiletí na setkání rodin i papež František, který po svém zvolení zavítá do Spojených států vůbec poprvé. Celý večer tohoto dne bude zároveň probíhat Festival rodin. Jedna z hlavních ulic Filadelfie se tak promění v centrum oslav, kde se bude tančit, hrát hudba a probíhat množství aktivit doprovodného programu. Na závěrečnou mši s papežem Františkem, kterou vyvrcholí celé setkání rodin, se očekává kolem 1, 5 miliónů návštěvníků.

Arcibiskup také prozradil, že v závěru mše svaté daruje hlava katolické církve Lukášovo evangelium rodinám z velkých měst pěti kontinentů: Kinshasa (Afrika), Havana (Amerika), Hanoj (Asie), Sydney (Austrálie) a Marseille (Evropa). Bude se jednat o symbolické gesto, které se stane předzvěstí zaslání dalšího milionu výtisků této knihy do zmíněných měst. „Chceme, aby toto evangelium milosrdenství bylo hlásáno ve velkých městech světa, tak, aby sloužilo k budování pout lásky mezi sebou, v církvi i ve společnosti,“ řekl Chaput.

Mons. Vincenzo Paglia vnímá silné pouto mezi tímto setkáním a nastávající říjnovou biskupskou synodou o rodině. Na tiskové konferenci vyslovil své přání a očekávání od těchto filadelfských dnů: „Aby se všichni lidé stali jednou rodinou, to je můj sen,“ řekl Paglia a dodal, že rodiny jsou těmi, kdo mohou změnit svět. Rád by, aby se povedlo vytvořit novou atmosféru mezi rodinami a aby svým posláním a povoláním působily po celém světě.

Oficiálním tématem 8. světového setkání rodin 2015 je motto: „Láska je naším posláním: Rodina žije naplno“.

Oficiální stránky setkání: www.worldmeeting2015.org/.

Všechny potřebné informace včetně katechezí v češtině zde: www.rodiny.cz/cirkev-a-rodina/svetova-setkani-rodin.

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou