Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Návrat P. Josefa Toufara do Číhoště

Datum publikace26. 6. 2015, 12.53
TiskTisk

Po dlouhých 65 letech se podaří alespoň z malé části napravit křivdu spáchanou komunistickým režimem v únoru 1950 na nevinném číhošťském knězi P. Josefu Toufarovi. Díky dlouholetému úsilí jeho rodiny a řady obětavých osobností se podařilo v listopadu 2014 vyzvednout jeho tělesné pozůstatky z ďáblického hřbitova; nyní se pomyslně i reálně vrací do svého kostela. Návrat P. Josefa Toufara do Číhošti je název slavnosti, která se uskuteční ve dnech 11. a 12. července 2015. Samotné uložení tělesných ostatků ve zdejším kostele Nanebevzetí Panny Marie v neděli 12. července se má stát jedním z významných mezníků v úsilí o nápravu zločinů komunismu.

Hradec Králové/Číhošť: Pro poutníky je v Číhošti na Vysočině připraven dvoudenní program. Po celou sobotu 11. července bude v kostele vystavena schrána s ostatky; od 12.00 hod. se zde uskuteční eucharistická bohoslužba a ve 20.00 tu započnou chorální nešpory s Pražskou katedrální scholou. V rámci doprovodného programu budou mít návštěvníci možnost shlédnout od 18.00 hod. dokumentární filmy, které byly natočeny o Číhošťském zázraku a P. Toufarovi, včetně propagandistického snímku z roku 1950 „Běda tomu skrze něhož pohoršení přichází“. Pro nejmenší poutníky bude od 16.00 otevřena divadelně-výtvarná dílna. V areálu číhošťské fary bude možné také shlédnout výstavu o životě P. Josefa Toufara a při této příležitosti bude vydána kniha Toufarových kázání z posledního půlroku jeho života s názvem „Vrátíme se do otcovské náruče“.

V neděli pak program pokračuje od 11.00 meditacemi, čtením textů, koncertem duchovní hudby a vyvrcholí slavnostní bohoslužbou v 15.00 hod., v jejímž závěru dojde k samotnému uložení ostatků P. Toufara. Ostatkovou schránu bude možné vidět v době od 8.00 do 12.00. Hlavním celebrantem bude královéhradecký biskup Jan Vokál, promluvy se ujme kardinál Dominik Duka.

„Josef Toufar byl otevřený a srdečný člověk, který lidi spojoval, nikoli rozděloval. Je proto zcela na místě pozvat do Číhoště při této jedinečné příležitosti všechny lidi dobré vůle, bez rozdílu vyznání,“ myslí si Miloš Doležal, spisovatel, Toufarův životopisec a iniciátor projektu.  

Záznam včerejší tiskové konference k tématu výsledků zkoumání ostatků J. Toufara můžete vidět zde.

Místo posledního odpočinutí P. Josefa Toufara se bude symbolicky i fakticky spojovat s událostí, která číhošťského duchovního následně stála život. Samotný hrob bude v centru kostela v Číhošti. Svou polohou na hlavní ose kostela před vítězným obloukem a vlastním presbytářem odkazuje bezprostředně také na starý hlavní oltář se svatostánkem, nad kterým se nacházel kříž, který cca dvacet lidí vidělo se pohybovat během Toufarova kázání 11. prosince 1949. „Jednoduchá náhrobní deska snad bude někomu evokovat i prostraci pokorného, a přitom jasně přítomného kněze. Měl jsem radost, když jedna místní paní, která si Josefa Toufara ještě osobně pamatuje, říkala, že takhle bude páter Toufar stále s námi, mezi svými farníky. Vlastní schrána na tělesné ostatky je navržena v určitém kontrastu k prosté desce. Při dlouhém rozvažování, jak dnes vlastně takový hrob v poměrně malém venkovském kostele pojmout, jsme se nakonec shodli na tom, že by schrána měla odrážet vědomí, jaký poklad mučednického svědectví je v číhošťském kostele ukryt,“ vysvětluje architekt Norbert Schmidt, autor návrhu hrobu a schrány pro ostatky pátera Toufara.

Podrobnější program naleznete v příloze.

(zdroj: Biskupství královéhradecké)

Soubory ke stažení

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou