Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Pozůstalým začala v Olomouci pomáhat nová poradna

Datum publikace26. 6. 2015, 14.12
TiskTisk

Jedinečný projekt, který nabízí poradenství a podporu pozůstalým, se otevřel v červnu letošního roku v olomoucké Fakultní nemocnici. Poradna Hořec poskytuje ve zdravotnickém zařízení službu, která byla dosud přístupná pouze v hospicích.

Olomouc: „Otevření poradny pro pozůstalé ve zdravotnickém zařízení je jedinečná záležitost, podobná zařízení mají doposud pouze hospice. Jde o důležitou informaci pro pacienty a jejich příbuzné, že na ně fakultní nemocnice myslí i v těch nejhorších životních chvílích. Vnímám to také jako uvědomění si, že smrt je nedílnou součástí života,“ uvedla Naděžda Špatenková z Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci. Ta je odbornou supervizorkou Poradny Hořec, která je od června 2015 k dispozici ve Fakultní nemocnici Olomouc (FNOL).

Poradna vznikla pod záštitou Arcibiskupství olomouckého a navazuje na práci nemocničních kaplanů ve FNOL, která začala v roce 2010. Jejím posláním je poskytovat podporu pozůstalým prostřednictvím poradenského vztahu během umírání a smrti blízké osoby, smutečních a pohřebních rituálů, zármutku a truchlení. „Smrt je jiná dimenze než bio-psycho-sociální. Otevírá spirituální téma, proto je dobře, že se toho chopili právě nemocniční kaplani,“ říká také Špatenková.

Poradci absolvovali kurz „Poradce pro pozůstalé“ pod vedením již citované PhDr. Mgr. Naděždy Špatenkové, Ph.D., psycholožky a socioložky, průkopnice poradenství pro pozůstalé v České republice, a složili kvalifikační zkoušky „Poradce pro pozůstalé“ v souladu s ustanoveními zákona č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání, tj. dle aktuálně platného hodnotícího standardu profesní kvalifikace.

„Název Poradny Hořec v sobě nese poselství o naději v těžké době truchlení, kdy před sebou člověk vidí pouze horu kamení a hoře, přes kterou se nemůže přenést. Jako hořec, vzácná a krásná horská květina, je odměnou stoupajícím na kamenitý vrchol, podobně blízkost, útěcha a doprovázení v čase truchlení přinášejí zmírnění žalu nad ztrátou blízké osoby. Byli bychom rádi, kdyby poskytované služby napomohly v těžké životní situaci a přinesly člověku alespoň částečnou útěchu“, řekla Mgr. Bc. Miroslava Tobia Matějková, koordinátorka nemocničních kaplanů ve FNOL.

Poradna se nachází v 1. patře budovy Franze Josefa, poradenství je poskytováno v provozních hodinách nebo po telefonické domluvě zdarma. Více informací je k dispozici na webu http://www.poradna-horec.estranky.cz/.

(zdroj: Poradna Hořec, Žurnál UP)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou