Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

O čem píše KT č. 27-28/2015

Datum publikace1. 7. 2015, 12.03
TiskTisk

Tradičně cyrilometodějské dvojčíslo Katolického týdeníku, které se nyní dostává ke čtenářům, je zaměřeno především na aktuální téma nadcházejících dní: připomínku 600 let od upálení Mistra Jana Husa. C. V. Pospíšil představí svoji knihu Husovská dilemata, Jan Jandourek se podívá na druhý život Husův, redaktorka A. Scheinostová se pak vydala do Husince. Ale i na bratry ze Soluně se pochopitelně dostane; P. Prokop Siostrzonek se zamýšlí nad tím, jak jejich odkaz rezonuje v nás. Nechybí aktuální téma, uprchlická problematika, zájemce o mediální sféry jistě potěší rozhovor s vatikánským tiskovým mluvčím P. Federicem Lombardim, který byl na návštěvě v Praze.

Dvojčíslo přináší plných 12 extra stran v samostatném sešitě, který je zaměřen především na výročí 600 let od upálení Mistra Jana Husa. Svou knihu o tomto českém reformátorovi představuje v celostránkovém rozhovoru teolog Ctirad V. Pospíšil, Jan Jandourek se zase zaměřil na takzvaný druhý život Mistra Jana. Redaktorka Alena Scheinostová se vypravila do Husince, kde se slavný kazatel narodil.

Ve speciálním sešitě ale nepřicházejí zkrátka ani sv. Cyril s Metodějem. Břevnovský převor P. Prokop Siostrzonek se zamýšlí nad tím, jak jejich odkaz rezonuje v nás a proč bychom dnes podobnou misi potřebovali jako sůl. Na slavnou velehradskou pouť v roce 1985 pak vzpomíná Stanislava Vodičková a analyzuje její dopady na tehdejší komunistický režim.

Zpravodajství si všímá obnovení části kláštera v Teplé a zve na husovské slavnosti, které se příští týden konají v centru Prahy. Zahraniční stránka cílí na problematiku uprchlíků, ke stejnému tématu se v rozhovoru vyjadřuje i olomoucký arcibiskup Jan Graubner.

V Perspektivách se P. Romuald Rob a Roman Joch zamýšlejí nad tím, za jakých okolností je válka spravedlivá, zatímco se kulturní strana věnuje letním festivalům.

V celostránkovém rozhovoru se čtenářům představuje Barbora Černošková, sportovní moderátorka, která se i letos účastní Dnů lidí dobré vůle na Velehradě. Při jeho návštěvě v Praze se pak redakci podařilo zastihnout mluvčího Vatikánu P. Federica Lombardiho. V rozhovoru představuje svou vizi komunikace církve navenek.

V příloze Doma se objevují témata puberty a dospívání. Rozjíždí se i velká letní soutěž, ve které lze vyhrát ceny v rekordní hodnotě 170 tisíc korun.

… a mnoho dalšího v aktuálním vydání KT ve vaší schránce nebo na www.katyd.cz.

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou