Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Katolický fond roste

Datum publikace1. 7. 2015, 13.50
TiskTisk

Katolický fond, jehož prostřednictvím zhodnocuje římskokatolická církev svá finanční aktiva, zahajuje činnost druhého podfondu. Upisovací období nového Výnosového podfondu Katolického fondu probíhalo v období od 15. do 25. června a jeho aktivní správa byla zahájena 1. července 2015.

Praha: Stejně jako první Růstový podfond Katolického fondu bude i druhý podfond  zpřístupněn nejen zakládajícím, ale i dalším kvalifikovaným investorům z řad římskokatolické církve, zatím hlavně ženským řádům sdružených v Konferenci vyšších představených ženských řeholí. Výběr investic nového podfondu delegoval obhospodařovatel fondu ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost na dalšího správce – na Českou spořitelnu.

Jsme rádi, že skupina ČSOB naplnila naše očekávání, pokud jde o zhodnocení majetku v uplynulém roce a též vytvořila originální prostředí i uspořádání pro efektivní řízení procesu investování v české církvi. To vše s ohledem na naše specifické požadavky, jako jsou zejm. etické nároky na zúročení vložených prostředků či eliminace hrozby rizik,' zmínil generální sekretář České biskupské konference (ČBK) Tomáš Holub.

Tímto krokem završujeme druhou fázi vývoje Katolického fondu a do budoucna stavíme pevné základy pro naplnění výchozích představ a očekávání. Kromě stability a efektivity k nim patří především transparentnost, účast klientů na formulování i kontrole investiční strategie a v neposlední řadě dlouhodobá stabilita zhodnocovací trajektorie fondu jako klíčového nástroje pro řízení investičních potřeb římskokatolické církve,“ uvedl Jaroslav Rozehnal, obchodní ředitel společnosti ČSOB Asset Management, a.s., investiční společnost.

Česká spořitelna je velmi potěšena, že se naše dlouhodobá spolupráce s katolickou církví rozšiřuje také na systematickou péči o finanční aktiva a správu Výnosového podfondu,' řekl Milan Hašek, ředitel Veřejného a neziskového sektoru České spořitelny.

Inovativní správní uspořádání, projevující se v delegaci správy portfolia druhého podfondu na Českou spořitelnu, a.s., je důsledkem pokračování naplňování požadavků investorů na větší počet správců portfolií z důvodu možnosti srovnávat a zdravé soutěže. „Počínající správa druhého podfondu Českou spořitelnou je pokračováním práce s výsledky výběrového řízení na správce fondu. I zde očekáváme stejně kvalitní a odbornou spolupráci jako v případě ČSOB Asset Management,“ říká generální sekretář ČBK Tomáš Holub.

Od svého vzniku se Katolický fond vyznačuje inovativním uspořádáním. Byl založen jako akciová společnost s proměnným základním kapitálem (tzv. SICAV), což byla ve své době novinka v českém právním řádu.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou