Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Slavností apoštola Pavla vyvrcholily oslavy sta let paulínek

Datum publikace1. 7. 2015, 17.32
TiskTisk

Jubilejní rok Dcer sv. Pavla (paulínek) se začal již v únoru 2015 dnem narození spoluzakladatelky kongregace ctihodné Tekly Merlové. Od toho momentu pokračuje v různých zemích světa, kde Dcery sv. Pavla působí. Oslavy na úrovni jednotlivých komunit i celých provincií se nesou ve znamení kulturních, vzdělávacích a modlitebních aktivit.

Vatikán/Praha: Dne 6. června se za hojné účasti členů Paulínské rodiny i mnoha dalších zájemců ve Vatikánu konal kulatý stůl pod názvem Paulínky: 100 let hlásání evangelia. U stolu usedl Mons. C. M. Celli, předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky, který mimo jiné vzpomněl, že v dětství to byly právě paulínky, které do jeho rodné vesnice pravidelně zajížděly s novými knihami. Další host, profesor A.  Riccardi, historik a zakladatel Komunity S. Egidio, též začal vzpomínkou na své pravidelné návštěvy knihkupectví sester paulínek. Hostem byl též jezuita B. Sorge, odborník na sociální nauku církve a dlouholetý přítel a spolupracovník Dcer sv. Pavla v Itálii. Diskuzi moderovala novinářka Laura De Luca, známá především z italské redakce Radio Vaticana, jež své první novinářské zkušenosti získávala právě v paulínském Nova Radio. Na závěr zaznělo svědectví sestry Lorenziny Guidetti, která úzce spolupracovala se zakladateli kongregace a v roce 1955 stála u zrodu populárního katolického týdeníku pro ženy Cosí.

V sobotu 13. června oslavy pokračovaly slavnostní mší svatou v místě vzniku kongregace v piemontské Albě. 17 sester z celého světa při této mši svaté složilo své věčné sliby. Liturgii předsedal albský biskup Mons. G. Lanzetti. Pro všechny účastníky, včetně obyvatel Alby a nedalekého Castagnita (rodiště T. Merlové) se poté konal muzikál Sen jedné ženy, který skladatel Daniele Ricci napsal právě k letošnímu jubileu.

V den výročí, 15. června, se slavnosti přesunuly do Říma, kde se v bazilice Panny Marie Královny apoštolů slavila mše svatá na poděkování za 100 let od založení Dcer sv. Pavla. Eucharistii předsedal J. Braz de Aviz, prefekt Kongregace pro společnosti zasvěceného života a společnosti apoštolského života. I po této bohoslužbě následoval koncert. Tentokrát šlo o vystoupení hudebního tělesa Policie Italské republiky. V tentýž den Italská pošta spustila do oběhu známku, která upomíná na stoleté jubileum.

V České republice si sestry paulínky a všichni jejich spolupracovníci a přátelé připomenou jubileum Dcer sv. Pavla především při věčných slibech první české sestry Andrey Hýblové 12. září v Praze. Ale do plánovaných oslav patří již červnové vydání Evangelia do kapsy (které je zdarma určeno zejména lidem z periferie) a nová periodická publikace Evangelium na každý den. Neboť jak jinak mají svých sto let slavit ty, které jsou povolány hlásat evangelium?

(autorka: s. Andrea Hýblová FSP; foto: paulínky)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou