Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Začíná SummerJob

Datum publikace2. 7. 2015, 12.44
TiskTisk

150 dobrovolníků se sjelo na Broumovsko, aby zde týden zadarmo pracovali. Při zahajovací mši svaté akci požehnal i biskup Jan Vokál.

Broumov: Již potřetí na Broumovsku probíhá letní dobrovolnická brigáda SummerJob. I letos do Martínkovic a dalších čtyř obcí přijeli mladí lidé, kteří zde tráví týden svých letních prázdnin či dovolených. Jejich program je jednoduchý – přes den dobrovolná práce ve prospěch místních obyvatel, večer zábava a kultura. Letos se na Broumovsko chystá rekordní počet účastníků – celkem téměř 150 mladých lidí, kteří zde pracují v termínu 1. – 8. července. V minulých letech dobrovolníci dělali široké spektrum prací jak na obecním majetku, tak i v domácnostech a v tomto trendu budou pokračovat i letos.

'Jsme připraveni pomoci takřka všem, kteří si o naši práci zažádají. Nabízíme pomoc s prací na zahradě, na stavbě, při natírání plotů, nebo vyklizení půd, sklepů či stodol. Nemáme problém se postarat i o technicky náročnější práce,' představila rozsah pomoci vedoucí organizačního týmu Kristýna Špaňhelová. 'Přihlásit se o pomoc ze strany dobrovolníků je stále možné – a to skrze naše webové stránky. Bližší informace mohou poskytnout i starostové Martínkovic, Otovic, Božanova, Šonova a Křinic,' řekla Špaňhelová.

Právě v úzké spolupráci s místními úřady organizátoři projektu SummerJob připravují. 'S dobrovolníky z tohoto projektu jsme udělali v uplynulých dvou letech velmi dobrou zkušenost, a proto se na letošní SummerJob opět velice těším,' sdělil starosta Otovic Petr Novák. Dodal také, že kromě pracovní pomoci obyvatelé obce kladně hodnotí i otevřenost dobrovolníků a celkovou organizaci akce. Zájem o akci roste nejen ze strany obyvatel Broumovska, ale i ze strany dobrovolníků. 'Mile nás překvapilo, že obliba těchto takzvaných „workcampů“ mezi mladými rok od roku roste. Letošní kapacitu účastníků jsme zaplnili za prvních 18 hodin od začátku přihlašování,' upřesnila Kristýna Špaňhelová.

Mladí dobrovolníci i obyvatelé Broumovska se mohou rovněž těšit i na zajímavý kulturní program. 'Letos jsme na SummerJob pozvali například alternativní divadlo, v němž hrají lidé bez domova, s názvem Čtvrtý svět (čtvrtek 2. 7., divadlo Broumov), nebo novinářku Veronikou Sedláčkovou, která si připravila přednášku s diskuzí (sobota 4. 7., Křinice). Nebude chybět ani tradiční fotbalový turnaj, akční odpoledne pro děti a mládež (neděle 5. 7., Martínkovice), nebo večerní tancovačka (pátek 3. 7., Martínkovice). Asi největším vrcholem bude nedělní koncert známé české skupiny Mňága a Žďorp v Otovicích na hřišti,' prozradil Pavel Seidl, který má na starosti kulturní program. 'Jednotlivé programy jsou určené jak pro dobrovolníky, tak i pro místní obyvatele, které chci tímto srdečně pozvat,' řekl Pavel Seidl. Zdůraznil také, že vstup na všechny programy je zdarma s možností dobrovolného vstupného.

SummerJob na Broumovsku letos probíhá již potřetí. Celkově se jedná o šestý ročník projektu, jehož první tři ročníky proběhly na Manětínsku v Plzeňském kraji.

Organizátoři při přípravách vždy úzce spolupracují se starosty jednotlivých obcí. Akci pořádají mladí z Hnutí fokoláre a jejich přátelé, dobrovolnická brigáda pak je otevřená pro mladé lidi od 18 let, kteří mají chuť se společně podílet na tomto díle. Jelikož se jedná o křesťanské společenství, má celá akce také svůj duchovní rozměr, který je primárně připravován pro účastníky SummerJobu. Aktivitu mladých zaštítil a podpořil také královéhradecký hejtman Lubomír Franc a královéhradecký biskup Jan Vokál, který byl přítomen při zahájení akce 1. července v 18.00 hodin v Martínkovicích u Chaty pod Korunou.

Více informací na www.summerjob.naplno.net.

Autor článku: Mgr. Lukáš Peška
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou