Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Evropský kongres pastorace povolání poprvé v Praze

Datum publikace6. 7. 2015, 12.00
TiskTisk

V Praze dnes (6. července 2015) začíná třídenní Mezinárodní evropský kongres pastorace povolání, tentokrát se zaměřením na otázku způsobu doprovázení mladých lidí ke kněžství a zasvěcenému životu v dnešních rodinách.

Praha: „Jak v dnešních rodinách doprovázet mladé lidi ke kněžství a k zasvěcenému životu.“ Takové je téma Mezinárodního evropského kongresu pastorace povolání, který se koná ve dnech 6. – 9. července 2015 v Praze na pozvání Mons. Josefa Kajneka, biskupa zodpovědného za pastoraci povolání v České republice.

Ze 20 zemí Evropy přijede 72 delegátů (z toho 9 biskupů) a budou v české metropoli diskutovat o tzv. pastoraci povolání, neboli o pomoci druhým nalézt jejich životní cestu. Mezi účastníky budou biskupové, ředitelé a spolupracovníci národních center pro pastoraci povolání v evropských místních církvích, ale i USA.

Téma akce je zvoleno s ohledem na podzimní zasedání biskupské synody, které se bude věnovat rodinám. Se svými příspěvky na téma „Jak číst sociokulturální situaci v Evropě: kritéria a orientace pro výchovu k víře a přijímání povolání“ vystoupí sociologové Attilio Danese a Giulia Paola Di Nicola. Následovat bude zamyšlení Mons. Patrona Wonga, sekretáře Konregace pro klérus s názvem „Jak doprovázet mladé ke kněžství a k zasvěcenému životu v současném kontextu rodiny.“

Na organizaci akce se podílí Rada evropských biskupských konferencí (CCEE), European Vocations Service (EVS), Česká biskupská konference, Italská biskupská konference, Arcibiskupský kněžský seminář, Pastorační středisko Arcibiskupství pražského a Sdružení Pastorace povolání v ČR. Pracovní části se zúčastní i kardinál Dominik Duka, arcibiskup pražský.

Hlavním cílem tohoto kongresu je připomenout, že máme mít ve středu naší pozornosti i ve středu pastorace v církvi především pastoraci povolání a rodin: vytvářet podmínky pro růst povolání v rodinách tak, aby se ony staly opravdovým plodným lůnem církve právě pro povolání. To znamená, že rodina není dnes jen místem, které se potýká s krizí výchovy, ale při vzájemném působení všech povolání, která v církvi známe, se může postupně znovu stát tepajícím srdcem,“ říká Mons. Domenico da Molin, ředitel Kanceláře pro povolání italské biskupské konference a pokračuje: „V těchto dnech bychom se chtěli soustředit na rodiče, aby nerezignovali na výchovu a úkoly, které jsou jim svěřeny. Dávají tak prostor jiným institucím a médiím, která působí invazivně jako záplava. Zde bychom chtěli vytvořit materiál na základě encykliky Evangelii Gaudium papeže Františka, abychom oživili naše společenství s rodiči a pomohli jim tak znovuobjevit jejich povolání jako páru. Rodiče pak mohou beze strachu o obav vychovávat své děti a připravit je na jejich životní rozhodnutí, i na ta radikální a odvážná.'

Nad kongresem převzal záštitu Magistrát hlavního města Prahy, který akci také finančně podpořil.

Evropský kongres pastorace povolání se koná od roku 1990 každý rok v jiné evropské zemi. Kongres se letos poprvé uskuteční v Praze, kde oslaví 26. výročí.

European Vocations Service (EVS) je federací národních center pro pastoraci povolání.

Rada evropských biskupských konferencí (CCEE) sdružuje 33 biskupských konferencí evropského kontinentu zastoupených jejich předsedy, arcibiskupem lucemburským, arcibiskupem maronitů na Kypru, arcibiskupem kišiněvským, biskupem mukačevským a apoštolským administrátorem v Estonsku. Současným předsedou je arcibiskup Ostřihomi-Budapešti kardinál Péter Erdö, místopřdsedy jsou kardinál Angelo Bagnasco, arcibiskup janovský a Mons. Angelo Massafra, arcibiskup Scutari-Pult, Albánie. Generálním sekretářem CCEE je Mons. Duarte da Cunha. Sekretariát má sídlo v San Gallen (Švýcarsko).

(ilustrační foto: CNA / Lorna Cruz)

Autor článku: Zuzana Lášková
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou