Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové a předsednictvo ERC k migraci

Datum publikace4. 7. 2015, 18.17
TiskTisk

Dnes, v sobotu 4. července 2015, vydali biskupové českých a moravských diecézí, spolu s předsednictvem Ekumenické rady církví, prohlášení k migrantům. Text zveřejňujeme v plném znění.

Prohlášení ČBK a předsednictva ERC k aktuální otázce migrace

Jako katoličtí biskupové českých a moravských diecézí a členové předsednictva Ekumenické rady církví (ERC) vnímáme naléhavost potřeby solidarity s oběťmi válek a náboženské nenávisti, ale zároveň i obavy naší společnosti plynoucí ze současného přílivu migrantů do Evropy.

Uvědomujeme si, že tato solidarita musí být doprovázena odpovědností a problém je nutné řešit v kontextu celoevropské situace. Taktéž máme za to, že musíme rozlišovat mezi uprchlíky stiženými válkami, hladem či nestabilitou, kteří naši pomoc bez pochyby potřebují, a ekonomickými migranty.

Proto vyzýváme vládu ČR, aby se k dané problematice postavila s rozhodností. Katolická církev a Ekumenická rada církví chce do tohoto problému vstoupit nejen podporou dialogu, ale i aktivní pomocí bližním, kteří jsou v ohrožení života a stávají se obětí xenofobního nahlížení či hysterie.

Nabízíme vládě ČR v rámci kooperativních vztahů mezi státem a církvemi, že vyzveme naše farnosti a sbory k tomu, aby po dohodě s místními samosprávami i za spolupráce s lokálními Charitami a Diakoniemi mezi sebe přijaly rodiny křesťanských migrantů. Jsme tak připraveni aktivně pomáhat v jejich integraci a vytvořit tím prostor pro obohacení naší společnosti. Zároveň jsme otevřeni hledání dalších možných forem pomoci.

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou