Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Biskupové: Vnímáme naléhavost potřeby solidarity

Datum publikace5. 7. 2015, 1.28
TiskTisk

Reflexe aktuální situace ve společnosti, ohlédnutí za uskutečněnými akcemi a představení aktivit, které se teprve plánují: to byly stěžejní části plenárního zasedání, k němuž se na Velehradě ve dnech 3. a 4. července 2015 sešli členové České biskupské konference (ČBK). Biskupové, kteří se v průběhu zasedání setkali s věřícími při mši svaté v novém kostele Svatého Ducha ve Starém Městě, představili rovněž prohlášení ČBK a předsednictva Ekumenické rady církví v ČR k otázce migrace a spustili webové stránky pro vyhledávání bohoslužeb v ČR.

Velehrad: Kardinál Dominik Duka seznámil účastníky jednání s aktuální situací v církvi a ve světě. Pozitivně zhodnotil zejména nedávno proběhnuvší Dny víry, které se uskutečnily mezi 30. květnem a 6. červnem v Praze. „Nelze ovšem říci, že je to jen záležitost hlavního města. Studují tu a pracují lidé z celé země i ze zahraničí a potkáváme zde i množství turistů,“ řekl kardinál Duka a upozornil, že na rozdíl od Noci kostelů tato akce znamenala vyjít z chrámů a oslovovat lidi v ulicích. Snaha nabídnout osobní setkání s kněžími i prostými věřícími přitom podle něj byla hlavním motivem akce. „Uskutečnilo se celkem 350 programů a zúčastnilo se jich na 350 tisíc účastníků,“ dodal předseda ČBK a uvedl, že biskupové uvažují o konání podobné akce i na celostátní úrovni.

Místopředseda ČBK arcibiskup Jan Graubner představil plány pro nadcházející mimořádný Svatý rok milosrdenství, jehož celosvětová oslava z rozhodnutí papeže Františka začne 8. prosince letošního roku a bude ukončena o slavnosti Ježíše Krista Krále roku příštího, tedy 20. listopadu 2016. „Plánujeme například národní pouť do Krakova, kde se nachází bazilika Božího milosrdenství, důraz bude během celého roku kladen na smír a ukončení starých sporů v osobním životě,“ vysvětlil olomoucký arcibiskup. Biskupové podle něj hodlají k tomuto roku vydat společný pastýřský list či zařadit téma „Milosrdenství a svátost smíření“ na program některého z kněžských dnů.

Mezi další plánované akce patří i celosvětové setkání mládeže, které se uskuteční na konci července 2016 v Krakově, a národní setkání mladých lidí, plánované pro rok 2017 do Olomouce. „Počítáme, že na setkání do Krakova se příští rok vypraví z České republiky pět až osm tisíc mladých lidí,“ uvedl generální sekretář ČBK Mons. Tomáš Holub. Upozornil rovněž na dvě připravované publikace: český překlad nejnovější encykliky papeže Františka Laudato siʼ, který má vyjít během září 2015 v nakl. Paulínky, o Velikonocích 2016 pak bude vydáno Martyrologium katolické církve XX. století; to připravuje ČKA.

Dnes, v sobotu 4. července, byla též veřejně představena nová internetová aplikace bohosluzby.cirkev.cz (b.cirkev.cz), která je ode dneška v testovacím provozu k dispozici všem zájemcům o návštěvu kostela např. mimo svou domovskou farnost. Umožňuje na jednom místě vyhledávat mše svaté v rámci celé ČR, a stává se tak ideálním pomocníkem v čase začínajících dovolených.

V rámci plenárního zasedání bylo také zveřejněno společné prohlášení České biskupské konference a předsednictva Ekumenické rady církví v ČR k otázce migrace. „Vnímáme naléhavost potřeby solidarity s oběťmi válek a náboženské nenávisti, ale zároveň i obavy naší společnosti plynoucí ze současného přílivu migrantů do Evropy,“ uvádějí zástupci obou institucí a vyzývají vládu ČR, aby se k dané problematice postavila s rozhodností. Církve jsou zároveň po tomto rozhodnutí vlády připraveny nabídnout aktivně svou pomoc a v rámci kooperativních vztahů se státem proto hodlají vyzvat farnosti a sbory k tomu, aby „po dohodě s místními samosprávami i za spolupráce s lokálními Charitami a Diakoniemi mezi sebe přijaly rodiny křesťanských migrantů.“ Aktivní pomocí v integraci imigrantů tak církve chtějí vytvářet prostor pro obohacení naší společnosti. „První krok však musí učinit vláda,“ doplňuje generální sekretář ČBK Tomáš Holub. Celý text prohlášení si můžete přečíst zde.

(spolupráce: Jiří Gračka, tiskový mluvčí Arcibiskupství olomouckého)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou