Lupa
Obsah Obsah
Portál

Velehrad: Charita o Ukrajině, Haiti, Nepálu, Iráku a Sýrii

Datum publikace4. 7. 2015, 2.41
TiskTisk

Stanový obývák s výletem do míst, kam se s cestovkou nedostanete, besedy o životě na Blízkém východě a Ukrajině či možnost přispět potřebným, a to poprvé pomocí platební karty. Takto se budou prezentovat Arcidiecézní charita Olomouc a Charita Česká republika při Dnech lidí dobré vůle 4. a 5. července 2015 na Velehradě.

Velehrad: Střelba, padající bomby, ruiny, strach o život. Boje v Doněcku na východě Ukrajiny Siru Mariju (48 let) nedonutily opustit rodné město. Pak ji ale zatkli ozbrojenci. Začalo věznění, dva týdny ponižování mezi pětadvaceti muži, dva týdny bez základních životních podmínek. Po usilovných jednáních její rodiny s bojovníky se podařilo dostat ji ven. Marija, její muž i dcerka s velkými problémy opustili Donbas. Tím to ale neskončilo. Fyzická slabost a silný emoční otřes u Mariji vyvolaly zákeřnou nemoc. S rakovinou bojuje více než sedm měsíců. 

Marija není jediná, komu Charita pomáhá. Uprchlíků, kteří míří do bezpečných částí Ukrajiny, je již téměř jeden milion. Jejich příběhy přiblíží charitní pracovníci při Dnech lidí dobré vůle na Velehradě. Nabídnou i pohled do jiných koutů světa, a to na Haiti, do Nepálu, Sýrie či Iráku.

Návštěvníci akce si v charitním stanu i odpočinou. Usadí se do křesílek a budou moci sledovat v televizi záznamy z míst, kde Charita pomáhá. Kolem tohoto „obýváku“ bude rozmístěná expozice s fotografiemi a příběhy skutečných lidí. Výstava symbolizuje okolní svět, kde lidé nejsou v bezpečí a nežijí v pohodlí svých domovů jako my.

Letos poprvé budou moci na Velehradě přispět potřebným i ti, kteří si s sebou nevzali hotovost; charitní pracovníci budou připraveni i na platební karty.

Hraví dárci si mohou zakoupit připínací placku, kterou si navíc sami vyrobí.

Kromě expozice se skutečnými lidskými příběhy nastíní realitu také dvě sobotní besedy se zajímavými hosty. V 15 hodin popíše  Benjamin Mlýnek, jak se žije lidem na Blízkém východě. Od 17 hodin pak bude beseda s řeckokatolickým biskupem Mons. Josyfem Miljanem z Kyjeva, který přiblíží situaci na Ukrajině.

Mnozí návštěvníci uvítají charitní kvíz, svedou tak boj o hodnotné a atraktivní ceny, jako například tablet nebo outdoorový telefon. Losováni vítězů proběhne v sobotu večer a v neděli v poledne.

Více na www.charita.cz.

(zdroj: Karolína Opatřilová, Arcidiecézní charita Olomouc)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou