Lupa
Obsah Obsah
Portál

V Praze se diskutovalo o pastoraci povolání

Datum publikace10. 7. 2015, 13.54
TiskTisk

Ve dnech 6.–9. července 2015 se v Praze konal Evropský kongres pastorace povolání. Setkání se organizuje pravidelně každý rok v jiné evropské zemi pod záštitou Rady evropských biskupských konferencí (CCEE) a mezinárodního týmu pro evropskou pastoraci povolání European Vocations Service (EVS). Hlavní město ČR tuto akci hostilo poprvé.

Praha: Ústředním tématem letošního kongresu byla otázka: 'Jak doprovázet mladé lidi ke kněžství a k zasvěcenému životu v kontextu současné rodiny'. Na toto téma promluvil arcibiskup Mons. Jorge Carlos Patrón Wong, jenž v rámci Kongregace pro klérus zastává funkci sekretáře pro kněžské semináře.

Mons. Patrón Wong navázal na myšlenky Jana Pavla II., podle kterého prvním a nejlepším „seminářem“ pro kněžství a zasvěcený život je rodina. V této souvislosti bylo zdůrazněno základní kritérium: „Rodiče nejsou projektanty povolání svých dětí, nýbrž jeho prvními svědky, prvními strážci, kteří bdí, povzbuzují a utvrzují. Může se také stát, že nejsou křesťany, nebo že nesouhlasí s povolání svých dětí a odporují mu. Tyto postoje jsou důvodem, kvůli kterému my, animátoři pastorace povolání, musíme velmi pečovat o vztah s rodiči a s rodinami mladých, s nimiž se setkáváme.“

Odbornou přednáškou přispěl též manželský pár Attilio Danese a Giulia Paola Di Nicola, kteří se ve své akademické praxi zabývají problematikou rodiny ze sociologického hlediska. Na základě antropologických a sociologických zjištění představili důvody současné krize manželství a instituce rodiny. Díky zjištění příčin je totiž podle nich možné pomáhat mladým v reflexi o manželství a v motivaci k jeho uzavření.

Zahraniční účastníci kongresu se dále mohli seznámit se situací pastorace mládeže v České republice. Specifika pastorace mládeže v ČR ve svém příspěvku představil ředitel sekce pro mládež České biskupské konference P. Jan Balík.

Kromě odborných příspěvků zazněla i osobní svědectví o cestě k duchovnímu povolání: diecézního kněze P. Kamila Škody se svými rodiči, P. Kryštofa  Javůrka OFMCap. a Sr. Judith Tulejové SCB.

Evropské země i USA na kongresu zastupovalo na 65 účastníků z 19 evropských zemí, mezi nimi i 9 biskupů. Na setkání nechyběl prostor k výměně zkušeností z pastorace povolání v jednotlivých zemích. V souvislosti s blížící se synodou o rodině vypracovali účastníci kongresu závěrečnou zprávu, ve které synodě nabízejí svůj pohled na problematiku současné rodiny v souvislosti s aktuálními otázkami pastorace povolání.

Mezinárodnímu týmu EVS předsedá Mons. Oscar Cantoni, biskup italské diecéze Crema. Hlavní organizátoři za EVS Mons. Nico dal Molin a Maria Teresa Romanelli při přípravě kongresu spolupracovali s P. Jiřím Kupkou a se sr. Vincentou Kořínkovou SCB, která v uplynulých třech letech zastávala funkci vicekoordinátorky EVS. Radu evropských biskupských konferencí CCEE na kongresu reprezentoval její vicesekretář Don Michel Remery.

Akce proběhla v Praze na pozvání Mons. Josefa Kajneka, biskupa zodpovědného za pastoraci povolání v České republice.

Akce proběhla díky finanční podpoře Magistrátu hlavního města Prahy.

(zdroj: Anna Mátiková, paulínky; Don Michel Remery, CCEE; foto: Ilario Merlo)

Autor článku: František Jemelka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou