Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Papež navštívil jednu z nejnebezpečnějších věznic

Datum publikace11. 7. 2015, 23.30
TiskTisk

V závěru své cesty po Bolívii (10. července 2015) navštívil papež František věznici Palmasola, která je již více než 25 let v rukou samotných vězňů.

Santa Cruz: 'Před vámi stojí člověk, kterému bylo odpuštěno'. Těmito slovy se obrátil k vězňům z jedné z nejnebezpečnějších věznic v Jižní Americe papež František. V závěru své cesty po Bolívii navštívil 'Středisko nápravy' Palmasola, které je od roku 1989 v rukou samotných vězňů. V původním zařízení pro 800 lidí jich nyní žije 4 tisíce, včetně rodin odsouzených. 

'Nemohl jsem opustit Bolívii, aniž bych vás navštívil, podělil se s vámi o víru a naději, které se rodí z lásky vydané na kříži,' obrátil se papež k odsouzených na sportovním hřišti sektoru PS 4 poté, co osobně pozdravil skupinu nemocných a vyslechl si svědectví několika vězňů.

'Před vámi stojí člověk, jemuž bylo odpuštěno. Člověk, který byl zachráněn ze svých mnoha hříchů. A takto k vám přicházím. Nemám mnoho věcí, které bych vám řekl nebo nabídl, ale to, co mám a miluji, vám chci dát: Ježíše Krista, Otcovo milosrdenství,' řekl František.

V zařízení, kde se platí 300 dolarů za přestup do otevřenějšího sektoru a kde každé zlepšení životních podmínek má svou stanovenou cenu, hovořil papež o Boží lásce: 'On přišel, aby nám ukázal lásku, kterou k nám má Bůh. K tobě, tobě, tobě, ke mně. (...) Lásku, která vzala vážně situaci svých lidí. Lásku, která uzdravuje, odpouští, pozvedá, léčí. (...) Ježíš je v tomto velmi ´umíněný´: Dal svůj život za nás, aby nám vrátil ztracenou identitu. Aby nás celou svou silou oblékl do své důstojnosti.'

Papež také zmínil apoštoly Petra a Pavla, kteří byli vězněni, a jejichž posilou se stala modlitba. Nejen jejich vlastní, ale i těch, kdo jim byli blízko. V návaznosti na vyslechnuté svědectví, v němž jeden z odsouzených mluvil o své matce, řekl papež: 'Modlitba matek, modlitba manželek, modlitba dětí i ta vaše: To vše vytváří síť, která nese váš život.'

Když do života vstoupí Ježíš - pokračoval papež - člověk přestává být vězněm své minulosti a začíná přítomnost vnímat v jiné optice. 'Jestliže se někdy cítíme smutní, je nám zle, jsme sraženi na zem, zvu vás, abyste se zahleděli na tvář ukřižovaného Ježíše. V jeho pohledu můžeme všichni nalézt své místo. Všichni mu můžeme svěřit své rány, své bolesti, také své chyby a hříchy, mnoho věcí, které jsme mohli pokazit. V Ježíšových ranách nacházíme místo pro naše rány. Protože všichni máme nějaké rány. Máme nést naše rány k Ježíšovým ranám. Proč? Aby mohly být uzdraveny, omyty, proměněny, vzkříšeny.'

V závěru své návštěvy se papež přiblížil sektoru PS 3, kde jsou umístěni nejtěžší vězni. 'Nikdy bych nevěřil, že takto vysoce postavený člověk může někdy přijít sem za námi,' prohlásil následně sedmadvacetiletý Argentinec Elia Emanuel Apap.

Papež František zahájil svou apoštolskou cestu po Latinské Americe v neděli 5. července 2015, kdy přiletěl do Ekvádoru. Poté se přesunul do Bolívie a nyní se nachází v Paraguayi. Do Říma se vrátí v pondělí 13. července.

(zdroj: Tiskové středisko Svatého stolce, Vatican Insider; ilustrační foto: CNA / L´Osseratore Romano)

Autor článku: Ondřej Mléčka
Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou