Lupa
Obsah Obsah
Portál
Reklama

Dohoda o círk. domech na Pražském hradě podepsána

Datum publikace16. 7. 2015, 16.55
TiskTisk

Pražský arcibiskup kardinál Dominik Duka OP podepsal 16. července 2015 spolu s prezidentem republiky Milošem Zemanem společné prohlášení ohledně dalšího postupu při navracení původního církevního majetku na Pražském hradě. Obě strany vyjádřily podporu řešení, které je v prohlášení navrhováno.

Praha: Uspořádání vlastnických a užívacích práv by mělo být podle memoranda do 31. ledna 2016 takové, že Metropolitní kapitule bude vydán objekt Nového probošství a Náboženské matici objekt kláštera sv. Jiří. Bazilika sv. Jiří a kostel Všech svatých budou užívány církví k liturgickým účelům, Mladotův dům bude nadále užíván Metropolitní kapitulou v rámci již existující výpůjčky a budova Starého probošství bude kapitulou užívána do té doby, než své sídlo přesune do Nového probošství.

Kardinál Duka zároveň vyjádřil podporu tomu, aby se noví majitelé zavázali k tomu, že objekty Nového probošství a kláštera sv. Jiří, které jsou dnes ve velmi neutěšeném stavu, do 5 let od nabytí vlastnických práv zrekonstruují. A konečně pražský arcibiskup vyjádřil svou podporu také tomu, že se původní vlastníci církevního majetku vzdají svých restitučních nároků k ostatním objektům na Pražském hradě.

Smyslem této dohody o vydání dvou objektů na Pražském hradě, liturgickém užívání dvou kostelů a zápůjčce Mladotova domu je posílení duchovní roviny v místě, které je, a vždy bylo, centrem naší země a naší státnosti. V blízkosti katedrály bude moci vzniknout muzeum církevních památek, ale také prostory pro kulturní a vzdělávací akce. Církev netouží po majetku, který neslouží svému účelu, a proto nežádá o vše, oč by žádat mohla. Nechceme restituci všeho majetku, ale částečné napravení křivd, které je nutné pro naši existenci,“ řekl k memorandu kardinál Duka.

Nové probošství se stane sídlem Metropolitní kapituly u sv. Víta a zároveň sídlem církevního soudu. Jeho prostory budou využívány také ke kulturním a vzdělávacím akcím. Svatojiřský klášter by měl být využíván podobně, jako tomu bylo v minulosti. Plánuje se, že by v něm vzniklo muzeum církevních památek vážících se ke katedrále sv. Víta. Na vzniku muzea a na dalších projektech by se mělo spolupracovat s Národní galerií a Správou pražského hradu. Objekt Mladotova domu by měl být nadále využíván kapitulou pro katedrální sbor, potřeby hudebníků, jako zázemí pro bohoslužby a výstavní prostory. Objekty potřebné pro činnost Správy Pražského hradu (např. pro potřeby Hradní stráže) by měly zůstat státu.

Náboženská matice je samostatný fond s právní subjektivitou, ke kterému vykonává práva a povinnosti zakladatele Církev římskokatolická.

Metropolitní kapitula u sv. Víta v Praze je sborem kněží, kteří slouží při katedrálním kostele sv. Víta. Vznikla v roce 971 a je tak nejstarší nepřetržitě existující institucí v Česku. Jejím posláním je především péče o Svatovítskou katedrálu, včetně svatovítského pokladu a starobylé kapitulní knihovny. V čele kapituly stojí probošt, kterým je v současné době biskup Václav Malý.

Text společného prohlášení kard. D. Duky a prezidenta M. Zemana naleznete ZDE.

(zdroj a foto: Arcibiskupství pražské)

Ochrana vašeho soukromí je naší prioritou

Abyste mohli co nejlépe využívat služby portálu Církev.cz, včetně nakupování, používáme my a někteří naši partneři tzv. cookies (malé soubory uložené ve vašem webovém prohlížeči). Díky nim si například pamatujeme, zdali jste přihlášeni, vámi provedená a preferovaná nastavení, co máte v košíku, jak máte seřazené a vyfiltrované produkty apod.

Díky nim vám také nenabízíme nevhodnou reklamu a pomáhají nám v analýzách sloužících k dalšímu rozvoji portálu.

Potřebujeme však váš souhlas s jejich zpracováváním. Děkujeme, že nám ho dáte, a ujišťujeme vás, že se k vašim datům chováme maximálně zodpovědně v souladu s platnou legislativou